ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
▼
Monday, July 25, 2016
Rendang Ayam Minang
Rendang untuk jamuan raya surau. Biasa saya masak rendang pedas. Bosan pulak masak menu sama jadi saya buatkan rendang minang pulak.
Resepi saya guna pak engku punya yang dah di olah oleh kak noor. Saya kurangkan sikit cili sebab takut oedas sangat budak2 nak makan. Saya masak untuk 10 ekor ayam...kalau buat sekor nanti bahagi jer la bahannya yer.
Rendang ayam minang @ ZLC
Bahan-bahan A:
10 ekor ayam – dipotong ikut suka
40 batang serai – dititik
3200 ml santan pekat + 20 cawan air
1500 gm kerisik
30 helai daun kunyit – dipotong halus
30 helai daun limau purut – dibuang urat tengahnya
30 keping asam gelugor
20 sudu besar gula merah
Minyak masak secukupnya untuk menumis
Bahan-bahan B (rempah tumis):
20 inci kulit kayu manis
50 biji buah pelaga
40 kuntum bunga cengkih
30 kuntum bunga lawang
Bahan-bahan C (dikisar):
30 biji bawang besar
50 ulas bawang putih
50 biji cili merah – dibuang biji tengahnya
60 biji cili padi (hijau + merah)
20 inci halia
10 inci lengkuas
20 inci kunyit hidup
Bahan-bahan D (dibancuh menjadi pes):
10 sudu besar serbuk ketumbar
10 sudu teh serbuk jintan manis
10 sudu teh serbuk jintan putih
10 sudu besar serbuk cili (saya guna cili kisar)
10 sudu besar serbuk lada hitam (tak letak banyak sangat)
Sedikit air
Cara-cara membuatnya:
1. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan B sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan bahan C dan serai yang dititik, masak sehingga kekuningan.
3. Masukkan bahan D dan kacau rata.
4. Setelah terbit minyak, masukkan santan, ayam & kerisik. Tambahkan dua cawan air.
5. Masukkan gula merah, gula putih, garam dan asam gelugor. Masukkan juga daun kunyit dan daun limau purut. Kacau rata.
6. Biarkan ayam mereneh di atas dapur. Gunakan api sederhana. Selepas ayam masak dan kuah sedikit pekat, barulah ditutup api.
No comments:
Post a Comment