Pages

Saturday, June 18, 2016

Moreh 12 : Bubur Cha Cha


Menu moreh malam ni...simple2 ajer... Cuaca sejuk, hujan sepanjang hari ni makan bubur suam2 kuku dengan teh tarik garam memang ngancam.

Almaklumlah tukang masaknya puasa, bubur ni manis2 buah jer. Tapi ok la....kurangkan manis dalam masakan....lebihkan dalam senyuman ok....



Bubur cha cha @ ZLC

3 liter (12 cawan) santan pekat
Gula secukup rasa
Sedikit garam
5 helai daun pandan
2 cawan sagu ( basuh dan toskan)
2 cawan cha cha
10 biji keledek oren (bergantung saiz)
15 ulas nangka - hiris kecil

Kupas kulit dan cuci bersih dan potong potong kiub sederhana besar dan masukkan dalam periuk berisi air. Rebuskan sampai separuh empuk, masukkan tepung cha cha dan sagu. Rebus hingga keledek empuk dan sagu jernih. Kemudian masukkan gula putih, garam secukup rasa dan daun pandan. Biar gula hancur.

Masukkan santan dan air secukupnya. Kacau sesekali supaya tak pecah minyak. Masak hingga didih. Akhir sekali masukkan nangka. Biar sebentar dan tutup api.

No comments:

Post a Comment