Pages

Monday, June 27, 2016

Iftar 22 : Gulai masam tempoyak


Melayan selera peghok pulok malam ni. Deghoyan dah mula gugur jadi stok tempoyak pun bertambah2. Setiap kali musim itu la rutinnya.....dapatkan durian kampung untuk disimpan sejuk beku dan dibuat tempoyak untuk stok diluar musim. Tempoyak ni saya simpan dalam bekas kedap di dalam peti sejuk untuk tahan lama.


Gulai masam tempoyak @ ZLC

Bahan :

4 ekor ikan senangin saiz sederhana
5 biji cili merah - nak pedas boleh guna cili padi
1 inci kunyit hidup
3 ke 4 sudu besar tempoyak - nak kuah pekat, boleh ltk tempoyak lebih
sedikit daun kesum
1 keping asam keping jika guna tempoyak baru
Bendi (optional)
garam secukup rasa

Cara :

Bersihkan ikan, potong ikut saiz yg diingini.
Tumbuk cili padi dan kunyit.
Satukan di dalam periuk, air secukupnya, tempoyak, bahan tumbuk, dan daun kesum

Masak hingga mendidih dengan api sederhana.
Bila dah mendidih pekat, baru masuk ikan dan bendi.  Masukkan daun kesum. Perisakan dengan garam secukup rasa.

Sesuaikan rasa. Jika kurang masam, baru dimasukkan asam keping.


No comments:

Post a Comment