ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
▼
Saturday, June 25, 2016
Iftar 19 : Nasi Ayam Special ZLC
Menu nasi ayam pulak hari ni....menu kesukaan anak2. Banyak diorang makan.
Nasi ayam special ZLC
Penyediaan ayam
2 ekor ayam potong 4
Bahan tumis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum cengkih
1 batang kulit kayu manis
6 biji pelaga
1 biji bawang besar hiris
8 ulas bawang putih hiris
3 inci halia hiris
1/4 cawan kicap
2 sb rempah campuran arab (arabic mix spice)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Masukkan ayam ke dlm periuk. Masukkan air secukupnya hingga ayam tenggelam. Pasang api. Sementara itu, tumis bahan tumis hingga naik bau dan keperangan. Tuangkan ke dalam periuk rebusan ayam bersama garam secukup rasa. Rebus ayam selama 15 - 20 minit hingga ayam masak. Tutup api dan keluarkan ayam daripada air rebusan.
Tuang kicap dan rempah arab pada ayam dan gaul rata. Ketepikan.
Sementara nasi masak, panaskan minyak yang banyak dengan api besar. Goreng ayam selama 3 minit. Angkat, tos.
Prnyediaan nasi
5 cawan beras basmathi - basuh dan rendam dengan 2 sk garam selama 30 minit - toskan.
Bahan tumis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum cengkih
1 batang kulit kayu manis
6 biji pelaga
1 biji bawang besar hiris
8 ulas bawang putih hiris
3 inci halia hiris
3 helai daun salam
Sedikit serbuk kunyit (optional)
6 cawan air rebusan
Garam secukupnya
1/3 cawan minyak masak (boleh guna mentega)
Dalam periuk, tumis bahan tumis sehingga naik bau dan keperangan. Masukkan air rebusan, serbuk kunyit dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih. Masukkan beras yg telah ditos. Tanak nasi hingga masak.
Penyediaan sup
Sedikit cendawan tiram
2 batang celery - potong kecil
1 sk serbuk lada hitam
Garam secukip rasa
Hirisan daun sup/bawang/ketumbar
Panaskan sup. Masukkan bahan2 diatas. Perisakan garam secukup rasa.
Masak selama 5 minit dan tutup api.
Penyediaan sambal kicap
Kicap perapan ayam + sup
1/4 cawan sos cili
3 sb cili kering kisar
3 ulas bawang putih - tumbuk hancur
Satukan srmua bahan dan masak hingga pekat srlama lebih kirang 15 minit.
Salad segar
Timun
Salad
Timun
No comments:
Post a Comment