Pages

Monday, May 30, 2016

Kuih cara berlauk


Kuih cara.....dua resepi berbeza......menis dan pedas. Biasa saya memilih versi manis sebab selain lebih mudah disediakan, cuma letak gula sebagai inti, versi ni lebih mendapat tempat dihati anak2.

Sesekali saya akan buat versi pedas....yg menjadi kegemaran tukang sendiri. Versi pedas berlauk ni bukan la terlalu sukarrrrrrrr sgt nak dibuat cuma renyah sikit nak sediakan lauknya. Versi ni lebih banyak menerima tempahan untuk perbagai majlis sebab nampak dan rasa lebih yummy......betoi dak.

Kebanyakan masanya untuk lauknya saya lebih suka menggunakan ayam atau daging segar berbanding yg siap kisar tu. Bukan apa, kalau yg segar ni kita pilih daging atau ayam tanpa lemak...yang kisar sejuk beku tu banyak lemak. Tapi ikut la mana yg mudahkan....janji ble buat sendiri dan letak inti banyak2.

Pilihan lain untuk lauk selain ayam dan daging, isi udang juga sedap dijadikan intinya. Boleh cuba untuk tukar selera.


Kuih Cara Berlauk

Bahan bahan :

a) Adunan Tepung

1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 sudu kecil minyak masak @ mentega cair
Garam secukup rasa
2 cawan air
sedikit serbuk kunyit

Cara cara :

Satukan semua bahan.
Kemudian adun semua bahan @ kisar hingga sebati.

b) Lauk dan  eksesori:

*200 gram daging/ayam
*3 biji bawang besar
*3 ulas bawang putih
2 sudu besar pes kari daging (rempah basah) atau 2 sudu besar serbuk kari daging
garam secukupnya
Sedikit gula jika suka
Minyak utk menumis

Cara cara

1.    Kisar * hingga lumat.

2.   Panaskan minyak dan masukkan rempah kari

3.  Tumis hingga pecah minyak. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga masak.

4.  Perisakan dengan  garam dan gula secukup rasa.

Aksesori :

Bawang goreng
Daun bawang atau daun sup
Cili merah

Hiris halus.


Cara menyediakan cara berlauk:

1.    Panaskan acuan cara, dan oles dengan sedikit minyak.

2.  Masukkan adunan tepung 90% penuh acuan, kemudian masukkan lauk, diikuti bawang goreng, daun bawang dan cili.

3.   Tutup acuan dengan penutup periuk. Masak dengan api sederhana. Tunggu 1-2 minit, angkat tudung periuk, cungkil intai bahagian bawah. Kalau bahagian bawah dah nampak sedikit garing makna kuih cara dah masak dan boleh la angkat.

4.  Ulangi proses sehingga adunan selesai..


No comments:

Post a Comment