ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
▼
Sunday, April 24, 2016
Rendang daging ganja kak ash
Rendang pemberian seorg sahabat yang tinggal nunnnnn jauh di dungun, kak ash wardah. Dia pos guna pos laju. Rendang ni sedap sangat dan pedasssss sangat.... Kalau saya masak sendiri confirm tak jadi macam ni sebab mesti kurang pedas versinya nanti.
Selama ni saya dok ingat org pantai timur tak makan pedas macam abang ipar saya rupanya tak semua.....mcm kak ash ni tahap kepedasan dia kat tahap 10 gitew....mcm orang nogori...menjobang.....hihihi. Sapa2 yg suka makan pedas boleh la cuba resepi kak ash yg menyegat nih.....
:: RENDANG DAGING GANJA ::
Resepi dan masakan : Kak Ash Rieda Wardah
Bahan~bahan:
1 kilo daging ( potong ikut taste. Lagi mudah guna daging batang pinang cepat empuk. Basuh dan toskan )
1 cawan santan pekat
1 labu bawang besar **
4 ulas bawang putih **
2 inci kunyit hidup **
2 inci lengkuas **
1 inci halia **
4 batang serai **
15 -20 biji cilihalus ** ( tmbh jika suke pedas lagi )
7 biji buah keras **
7-10 tangkai cilikering **
2 helai daun kunyit
7 -10 daun limau purut ( rendang kalo kurang daun limau dan daun kunyit rasa ye lain )
1 camt rempah kari daging
1 camt rempah masak
2 camb kerisek
100 gram gula melaka
1 camt garam kasar
Sedikit air asam jawa
Sedikit serbuk perasa
Air secukupnya
Blend bahan bertanda **
Cara masak:
- Masukksn daging ,santan bahan blend ke dalam kuali dan masak hingga menggelegak
- Masukkan sedikit air jika guna daging biasa . Kalo daging batang pinang cukup hanya air blend sebb daging mengeluarkan air
- Masukkan rempah masak,rempah kari,kerisek,gula melaka,garam dan serbuk perasa
- Kacau kejap pastu kecikkan api dan tutup kuali bagi daging mudah empuk
- Da hampir pekat masukkan daun kunyit dan daun limau purut . Biarkan rendang di atas dapur dengan api yg kecik dan biarkn rendqng pekat dan nmpk pecah minyak sikit..xyah byk ..
No comments:
Post a Comment