Pages

Monday, March 14, 2016

Alfaham chicken dan nasi jagung

 Menu campuran timur tengah dan melayu untuk meraikan tetamu. Plan asal nak buah 100% timur tengah tapi bila memikirkan atuk tak berapa nak suka makan nasi ada perisa ni tukar plan..... Satu jenis lauk ala arabian night dan lain2nya campuran melayu jawa....hehehe.

 Untuk tengahari semalam, saya hidang dua jenis nasi juga.....nasi jagung dan nasi putih....ada ayam alfaham, tempe , sup, ikan masin, sambal...
 Sejak hubby menjaga pemakanan ni, ayam bahagian dada ni laku la sikit.....dulu kena asing dada kalau masak. Biasanya saya simpan untuk dibuat nuget atau perencah nasi/mee goreng jer.

Untuk masakan ayam ni saya masih kekalkan penggunaan resepi dari http://www.cheenachatti.com. Resepi ni saya dah pernah guna sebelum ini, untuk meraikan tetamu dari Terengganu.
Alfaham chicken 
Ingredients
Whole chicken with skin : 4 nos
Onion : 3 medium sized
Ginger : 1 inch piece
Garlic : 8 cloves
Green Chillies : 4 nos
Tomato : 4 nos
Curd : 1/2 liter
Lemon extract : 2 lemons
Salt , Pepper : As needed
Olive oil : 2 tsp
Arabic Masala : 2 tsp
Preparation of Arabian Al faham Chicken
Divide each chicken lengthwise into two pieces. Blend the ingredients Onion, Ginger, Garlic, Green chillies, and tomato into a fine paste. Mix the curd, lemon extract,  Arabic masala, salt, pepper powder and olive oil and add the #2 paste to this. Spread this paste over the chicken pieces thorughly and keep it for 2-4 hours.Grill it and serve alfaham hot with Khuboos, Appam, Idiyappam.

Kisar semua bahan dan gaul dengan ayam. perap 2-4 jam dan bakar hingga masak dan keperangan.

 ****************
Kalau susah nak dapatkan Masala arab ni boleh la buat sendiri guna resepi ni yer
For Arabic Masala preparation
1 cup cumin seeds (whole) (1 cawan jintan putih)
1 cup fennel seeds (whole) (1 cawan jintan manis)
1 cup cinnamon sticks (1 cawan kulit kayu manis)
1 cup coriander seeds (whole) (1 cawan ketumbar)
1/2 cup pepper corns (whole) (1 cawan lada hitam)
1/4 cup dried red chillies (whole) (1/4 cawan cili kering)
1/2 cup turmeric powder (1/2 cawan serbuk kunyit)

PS : Arabic Masala is almost same as the Indian Garam Masala. If you are in the middle east, its available under names like Bezar. If you want to prepare it locally, you can follow these instructions adapted from The Complete United Arab Emirates Cookbook. Add the cumin seeds, fennel seeds, cinnamon sticks, coriander seeds, pepper corns and dried chillies into a frying pan and roast over a low flame, stirring it continuously, until the spices turn golden color. Remove from heat and grind in a blender. Keep in an air tight container.

Sangai (goreng tanpa minyak) rempah2 tadi dan kisar halus. Simpan dalam  bekas kedap udara.




Resepi nasi jagung @ ZLC
30 cawan beras basmathi (basuh dan rendam 30 minit)
39 cawan cecair (air + 3 tin susu cair)
6 senduk minyak sapi + 1/2 cawan minyak masak
Cincang halus
30 ulas bawang merah
3 labu bawang putih
15 inci halia
Rempah tumis
5 batang kulit kayu manis
15 biji buah pelaga
20 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
2 sb lada hitam - peppercorn (biji)
10 tangkai daun kari
5 sb rempah briyani
Pewarna kuning (kali ni tak letak)
2 kg jagung frozen atau isi jagung segar
garam secukup rasa
Tumis rempah tumis kecuali rempah briyani hingga naik bau. Masukkan bahan cincang dan tumis lagi hingga naik bau. Masukkan rempah briyani. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan cecair dan garam. Biarkan mendidih. Masukkan beras. Masak hingga air hampir kering. Kacau selalu. Titiskan pewarna dan masukkan jagung. Tutup periuk dan kecilkan api. Biarkan nasi masak selama lebih kurang 15 minit. Tutup api dan biarkan selama 5 minit. Buka penutup periuk dan kareh rata nasi. Hidangkan bersama ayam seven spices, salsa dan salad.

No comments:

Post a Comment