Pages

Friday, February 19, 2016

Roti wholemeal gula

Selalu buat plain sesekali letak gula.... Saya kurangkan gula dalam adunan.....kurang la rasa bersalah....hahhaha....

Suka la anak2 saya....yg mak diorg ni tak berapa nak suka bila ada la yg makan atas yg bergula tu jer....feeling angry betul....

Resepi wholemeal @ ZLC

500 gm tpg roti
100 gm tpg wholemeal
10 gm yis
6 gm improver 
60 gm butter/margerin
350 ml air ais + 4 sb susu pekat.
7 gm garam

Satukan bahan dan uli hingga doh licin. Perap doh selama sejam. Tumbuk doh. Bahagikan adunan.... Dah siap bentuk, biarkan naik dua kali ganda atau proof 60 minit. Pastu spray air, tabur gula. 15 minit sebelum tempoh proof tamat, panaskan oven suhu 180 C. Dah siap proof boleh la bakar selama 20 minit atau hingga keperangan.

No comments:

Post a Comment