Pages

Wednesday, February 3, 2016

Bingka jagung

Untuk sarapan dan jamu ustaz....lembut...lemak....sedap bingka ni....resepi dari blog sinar kehidupanku...

Bingka Jagung @ ZLC

Bahan-Bahan-loyang 9x9 inci

1 cawan gula
1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cwn tepung kastard
1 cawan santan pekat
2 cawan air
(Saya guna 3 cawan santan daripada sebiji kelapa)
2 sudu besar mentega/minyak sapi
4 biji telor 
secubit garam
1 tin jagung manis krim (cream style golden sweet corn)
bijan utk hiasan
sedikit pewarna kuning

Cara-Cara:-

Satukan kesemua bahan kecuali jagung krim dan bijan. Kisar sampai sebati. (Saya guna whisker). Tuangkan adunan dlm mangkuk besar dan masukkan jagung krim. Gaul sebati.Masukkan 1 sudu besar minyak dalam loyang dan oleskan rata. Boleh juga guna mentega.

Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak/mentega telah panas, masukkan adunan tadi.Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C selama 1 jam 15 minit atau sehingga garing. 

Guna api atas dan bawah. Kalau nak garing lagi tambahkan masa dlm 5 minit guna api atas sahaja utk permukaan kuih yg garing.

No comments:

Post a Comment