Pages

Wednesday, January 6, 2016

Roti segar merah jambu

Buat roti lagi untuk bekal sekolah dan sarapan anak2. Kali ni saja nak ubah selera...buat warna pink. Roti burger dan bun inti kelapa....


RESEPI ROTI ASAS @ ZLC

Bahan - Bahan :

500g tepung protin tinggi
70g gula kastor
5g garam
30g susu tepung
5g GR Superbake @ 7g bread improver & 7g bread softener 
8g yis
70g marjerin @ shortening 
1 biji telur ( jangan masukkan telur jika guna GR Superbake )
250gram air sejuk (peti ais) jika guna superbake atau 225 gm air jika guna telur dan improver lain
(Beberapa titis pewarna jika suka @ tambahkan 10 gm charcoal powder untuk warna hitam)


Cara-Cara Dengan Menggunakan Breadmaker (sila rujuk teknik menguli):
Masukkan air, susu tepung, gula kastor & telur (bahan basah) ke dalam bread maker.
Gaulkan tepung, yis, superbake @ improver & yis (bahan kering).
Masukkan ke dalam bread maker.
Pilih menu doh, setelah diuli selama 5 minit, masukkan shortening @ marjerin dan garam ke dalam breadmaker. Biarkan hingga siap.

Keluarkan doh yang siap diuli dan timbang doh ikut citarasa.
Uli bulat @ ikut citarasa anda dan rehatkan 2 jam (proofing) atau cukup kembang.
Selepas itu masukkan ke dalam oven dan bakar pada suhu 180 C selama 15-20 minit
Keluarkan dan sapu marjerin ketika panas.
Roti siap.

*****kalau uli dengan tangan, satukan semua bahan kecuali mentega. Uli hingga sebati. Tambah mentega dan terus uli hingga elastik dan doh licin dan tak lekat ditangan dan besen.

No comments:

Post a Comment