Pages

Monday, December 28, 2015

Ketam goreng bersambal


Harini dapat tangkap sedikit ketam dari pasar. Balik minta hubby masakkan ketam bersambal jer sementara saya cuci ikan.... Untuk masakan ni hubby gunakan pes asam pedas ZLC. Mudah....tak payah nak kisar cili....potong bawang berbagai......tambahkan apa yg patut...dah siap....


7 ekor ketam (terpulang nak potong 2 atau masak sekor2)
3 sb pes asam pedas ZLC
2 sb sos tomato
2 sb sos cili
2 batang serai di ketuk

Satukan serai, pes dan sos ke dlm kuali. Tambah sidikit minyak jika perlu. Kacau sebentar dan masukkan ketam. Masak hingga ket berubah warna lebih kurang 7 minit. Kacau sesekali supaya masak rata dan sos meliputi seluruh ketam. (Tak perlu tambah air sbb ketam akan mengeluarkan cecair).
Tambah garam jika perlu.


Untuk resepi pes asam pedas boleh KLIK DI LINK INI.

No comments:

Post a Comment