Dua hari sudah punya menu....sarapan sampai dinner. Dapur berkecah dan berdebu sebab ada kerja2 mengganti sink dan mangkuk tandas....sambil tu alang2 buat sambal nasi lemak tu buat lebih sikit....simpan sejuk beku untuk stok sarapan dan bekal hari sekolah.
ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
Thursday, December 31, 2015
Nasi Lemak Simple dan sambal sejuk beku
Tuesday, December 29, 2015
Cream puff
Bila ada permintaan dalam volume besar barulah ada semangat dan usaha untuk merajinkan diri buat creampuff nih....saja2 nak buat malas sbb dua tiga kerja prosesnya...
Bahan2nya
Bahan A
1 cawan Air
100 gm mentega
1/2 sk gula
1 st esen vanila
Bahan B
Secubit garam
125 gm tepung gandum
3 biji telur
----
1. Satukan bahan A di dalam kuali.
2. Masak hingga mendidih. Kecilkan api.
3. Masukkan tepung.
4. Kacau hingga tak melekat di periuk. sejukkan 10 - 15 minit.
5. Pecahkan telur satu persatu
6. Kacau sebati .....saya guna hand mixer.
7. Masukkan adunan ke dalam piping bag guna nozel utk kuih samprit dahlia pun boleh.
8. Paipkan ke atas baking tray. bakar pada suhu 180°c selama lebih kurang 25 minit atau hingga keperangan.
9. Kuarkan dari oven dan lubangkan sedikit cream puff untuk kuarkan wap panas supaya mengelakkan cream puff mengecut/meleper bila dah sejuk.
******************************
Kastad Filling
2 - 3 cawan susu - boleh campur dgn air - 50 - 50 kalau tak mahu lemak sgt
1 biji telur
25 gm tepung kastard
25 gm tepung jagung
100 gm gula castor @ secukup rasa
1/2 cwn teh esen vanila.
1 sb mentega
10. Masak semua kecuali mentega di atas api sehingga likat dan berkilat. sentiasa kacau supaya tak hangit. kalau terlalu likat boleh tambah susu atau air. masukkan mentega. Sejukkan sebelum masukkan ke dalam piping bag. - kastard ni kalau kurang air nanti bila sejuk keras sangat sampai jadi puding plak tapi kalau rasa kastardnya terlalu pekat, boleh tambah air panas dan masakkan semula sebentar hingga sebati. (Saya suka kastard yg agak cair dan ada yg suka kastarf yg agak likat - jadi boleh olah jumlah air dan tepung yang digunakan)
11. Paipkan kastard ke dalam cream puff yang dah sejuk atau suam2 kuku melalui lubang yang di buat tadi...
12. Dah siap....nak hias dengan gula ising pun boleh...
CHOCOLATE BROWNIES
Balik keja semalam anak2 sibuk request macam2. Ada yg request durian crepe....ada yg nak cheese cake.....ada pulak nak brownies.....kalau semua tu ummi dia masakkan serentak....sapa pulak nak makan....semangat mintak jer....makannya nanti sikit.
Memandangkan coklat bar yg ada ni dah lama dibeli....jadi usaha nak menghabiskannya perlu segera dilakukan....jadi faham2 jer la sapa punya permintaan ummi dulukan....brownies la nampak gayanya...asal niat nak buat brownies lapis cheese tapi bila kat dapur tu ada org tengah repair bilik air n sinki jadi niat tu terbantut sikit...motivasi jadi kureng....lain kali la baru buat permintaan yg dua lagi tu...
CHOCOLATE BROWNIES KEDUT
400 gm coklat masakkan / coklat compound ~ Dark Chocolate
150 gm unsalted butter
100 gm gula perang
100 gm gula kastor
4 biji telur ~ gred A
1 sudu kecil esen vanilla
100 gm tepung naik sendiri (saya guna tepung gandum campur 1 sk serbuk penaik)
30 gm serbuk koko
Coklat masakkan atau coklat compound, di potong kecil. Untuk dapatkan bronies yang enak sebaiknya guna coklat masakkan yang baik kualiti dan mutunya. Barulah rasa coklatnya lebih umph!
Satukan coklat masakkan dan buter, dan cairkan dengan kaedah double boiler hingga coklat dan butter larut. Gaul rata.
Dalam bekas yang lain pula, satukan gula kastor, gula perang, telur dan esen vanila. Gaul rata menggunakan wisk sahaja.
Satukan juga tepung naik sendiri dan serbuk koko. Kemudian di ayak. Untuk rasa brownies yang lebih enak, pilihan serbuk koko juga amat mempengaruhi kesedapan brownies. Pilihlah serbuk koko yang bermutu tinggi untuk hasil brownies yang lebih lazat.
Tuangkan adunan telur dan gula ke dalam adunan coklat masakkan dan ratakan.
Kemudian ayakkan tepung yang bercampur koko tadi kedalam adunan. Jika dah ayak terlebih dahulu.. masukkan sedikit-sedikit dalam adunan. Kemudian gaul rata.
Tuangkan adunan ke dalam loyang 10 x 10 inc yang telah di lapik kertas kek dan di oleskan juga dengan butter.
Bakar adunan dalam ketuhar yang telah di panaskan 15 minit awal dengan suhu 160 C selama 30 minit mengikut kepanasan suhu ketuhar masing-masing.
Bila dah masak, tutup oven. Biarkan kek dalam oven dengan pintu oven di renggangkan sedikit dan biarkan selama 15 minit. (Step ni selalu skip sebab tak sabar2 nak ngap brownies - tak kedut pun takpe janji kekal sedap)
Bila dah sejuk, bolehlah di potong dan sedia untuk di nikmati.
Monday, December 28, 2015
Spaghetti, Aglio, Olio e Peperoncino (Spaghetti with Garlic, Oil and Chili Pepper)
Pes asam pedas homemade dan asam pedas claypot
Ketam goreng bersambal
Ayam panggang ala nandos
Kari Ayam (Indian style)
Saturday, December 26, 2015
Cendawan goreng
1 kilo cendawan
1/2 kilo tepung gandum
Nak sedap campur tepung jagung
Nisbah 1 bahagian tepung jagung : 3 bahagian tepung gandum
1 labu Bawang putih
1 sb Serbuk lada putih
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
200 ml air
Friday, December 25, 2015
Roti dan sos karamel gula melaka homemade
Thursday, December 24, 2015
Nasi tomato dan ayam masak merah
Pagi2 kitab dah masak nasi tomato dan ayam masak merah. Menu untuk sambut tetamu yang katanya nak datang pagi2 kitab. Tapi sudahnya pukul 11 baru nak gerak dari KL. Tapi alhamdulillah, diorang selamat sampai....kira2 hidangan tengahari la terus. Resepi oleh Chef Hanieliza's dari Buku Masakan 1 Hari 1 Resepi ni saya cnp melalui blog azlita masam manis. Saya olah resepi ni terutamanya lauk ayam ikut citarasa.
Untuk ayam masak merah saya masukkan sedikit sos labu pemberian kak ash aritu menjadikan warnanya lebih merah. Bahan tu optional...takde pun tak.menjejaskan rasa.
NASI TOMATO
6 cawan beras basmathi- cuci, rendam 30 minit dan toskan
1 cawan susu cair
4 biji tomato - cincang
1/2 cawan sos tomato
2 sb minyak sapi
5 sb minyak
Garam secukup rasa
Air (untuk basmathi pusa cream dalam 6 1/2 cawan)
daun pandan disimpul or daun sup cincang
bahan tumis
3 ulas bawang putih - hiris
5 ulas bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris
3 biji Buah pelaga
3 biji Bunga cengkih
1 inci Kulit kayu manis
2 kuntum Bunga lawang
1. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah dengan minyak dan minyak sapi hingga kuning dan naik bau. Gunakan periuk rice cooker tu..
2. Masukkan susu cair, tomato, sos tomato, garam dan gaul rata. Tambah air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan beras & daun pandan/daun sup dan alihkan periuk ke dalam tempat rice cooker dan biarkan sampai airnya kering. Kacau sesekali.
4. Apabila nasi telah kering, titiskan pewarna. Biarkan tanak sepenuhnya.
5. Boleh dihidangkan bersana lauk ayam masak merah dan dalca atau kerabu timun.
AYAM MASAK MERAH
Bahan A
1 1/2 ekor ayam - potong sederhana
1 labu bawang besar ~ potong gelang atau potong baji
2 sudu makan sos tomato
Minyak masak secukupnya
garam dan gula secukup rasa
sedikit serbuk kunyit
Bahan B
15 tangkai cilikering Kisar
2 inc halia ~ kisar
3 ulas bawang putih ~ kisar
1 labu bawang besar ~ kisar
2 batang serai ~ titik
4 biji tomato ~ potong baji
1 sb rempah kari daging
1 batang kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
Ayam cuci bersih. Kemudian gaulkan dengan garam dan kunyit dan goreng sehingga masak. angkat dan ketepikan
Panaskan minyak dalam kuali. Tumis rempah tumis dan bahan yang dikisar, rempah kari hingga garing, pecah minyak dan harum. Masukkan sos tomato dan kacau sebati.
Masukkan ayam, tomato, bawang besar, garam dan gula secukup rasa. Gaulkan sehingga sebati. Hidangkan bersama nasi tomato atau nasi lain yang sesuai.
Wednesday, December 23, 2015
Kek Mentega Oren
4 biji telur saiz L (saya guna 5 biji saiz C)
170 gm gula
200 gm tepung gandum*
50 gm tepung jagung*
80 ml jus pekat oren sunquick
1/2 sk garam halus*
1 sk baking powder*
1/2 sk soda bikarbonat*
Masukkan telur dan pukul sehingga kembang lebih kurang selama 2 minit. Masukkan oren sunquick, pukil sebati. Ayakkan semua bahan yang bertanda * ke dalamnya dan pukul perlahan sehingga sebati sahaja.
Tuangkan ke dalam loyang yang dialas dengan cooking sheet/digris dengan butter
Bakar pada suhu 170 C lebih kurang 45-55 minit/sehingga masak...bergantung pada jenis oven...
Untuk test kek sudah masak / belum...cucuk ditengah2 kek dengan lidi @ cake tester, jika lidi bersih maknanya kek dah masak...jika belum, tutup atas kek dengan aluminium foil (tujuannya untuk mengelakkan bahagian atas kek hangus ) dan teruskan membakar lagi.
Tuesday, December 22, 2015
Bihun goreng
Daging Masak Hitam
Monday, December 21, 2015
Apam pisang gula hangus
Balik kampung aritu dapat banyak stok pisang abu, tambah pulak pisang emas yg hubby beli. Semuanya dah masak sangat. Supaya tak rosak semuanya saya kisar dan simpan dalam peti beku. Boleh guna untuk buat kuih dan cucur.
Malam tadi buat apam pisang ni, nak buat lepat takde daun. Saya guna resepi yang saya ambil dari blog mamawandiha, saya olah sikit2 jer.
Apam Pisang Gula Hangus @ ZLC
BAHAN2:
½ cwn gula pasir
1 cwn susu segar atau santan
3 sb mentega
3 biji telur
3/4 cwn Gula Kastor
1½ cwn Pisang Lecek (saya kisar)
2 cwn Tepung Gandum*
1 st Baking Powder*
1 st Bic Soda*
1/4 st Garam* (* ayakkan sekali)
CARA2:
1. Cairkan gula dgn api kecil menjadi gula hangus dan masukkan susu sehingga menggelegak. Tutup api dan campurkan mentega dan kacau rata. Sejukkan.
2. Pukul telur & gula kastor sehingga kembang (saya guna whisk saja dan pukul sebati). Masukkan pisang dan gaul rata. Masukkan tepung* dan gaul sebati.
3. Tuangkan ke dlm tin yg di oles minyak. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. (Saya kukus dlm acuan kecil jadi masa mengukus lebih pendek)
Sunday, December 20, 2015
Popcorn lagi - Demo @ Ar Raihan
Thursday, December 17, 2015
Popcorn Ayam Rangup
2 ulas bawang putih| dikisar (boleh tambah bawang merah jika suka)
½ sudu teh garam
¼ sudu teh serbuk lada hitam
½ cawan tepung (saya guna gandum - boleh guna tepung jagung juga)
2 ½ cawan emping jagung | dikisar kasar (saya guna mini cornflake yang boleh dibeli dari kedai bahan bakery) - kalau tak mahu guna emping jagung boleh ganti dengan nestum, oat atau serbuk roti
¼ sudu teh paprika (boleh ganti serbuk cili atau serbuk kari)
¼ sudu teh serbuk lada sulah (pilihan)
¼ cawan mentega
2 biji telur | dipukul
3 cawan minyak masak
Tuesday, December 15, 2015
Kuih Serabai dan Kuah Durian
2 cawan tpg beras (saya terletak tepung gandum)
3/4 cawan nasi sejuk
1 sudu kecik yis
1/2 cawan santan pekat
1 1/2 cawan air
2 sudu besar gula
sedikit garam
1. yis, gula dan sedikit air suam dicampur dlm 1 bekas biarkan selama 5 minit utk
memastikan yis aktif...
2. kisar nasi sejuk dengan 1 cawan air tadi..dah hancur nasi tu
masukkan garam,tepung beras , santan,dan bancuhan yis tadi kacau
sebati .
3. Biarkan selama 2 jam lebih dalam bekas tertutup .
4. Panaskan acuan kuih serabai atau dlm pan kecik ke atau dlm acuan kuih
bakar..sapu dgn sedikit minyak dlm acuan tersebut...dah betul2 panas acuan tu masukkan adunan dlm acuan... sederhanakan api dapur dan tutup acuan.
Bila agak2 dah kering permukaan atas tu menandakan ia dah masak...cungkil guna
bende tajam tuk kluarkan kuih dari acuan.
1 keping gula melaka
5 cawan santan sederhana pekat
20 ulas durian
daun pandan disimpul
sedikit garam
1 sudu tpg gandum*
sedikit air *
* gandum dan air bancuh terlebih dahulu.
1.Gula melaka dan sedikit air ..dimasak dahulu kemudian ditapis tuk membuang bendasing.
2.Masukkan santan, durian, tepung, daun pandan, sedikit garam dan bancuhan air gula tadi masak hingga mendidih dan sentiasa dikacau. Jika kurang manis tambah la gula.
3.Kacau sentiasa sehingga masak.