Pages

Saturday, November 28, 2015

Siput sedut masak lemak cili padi

Feberet hubby ngan anak2....diri menyiang sampai memasak hubby yg buat. Hehehe....3 kg lebih beli....masak semua pastu yg lebih simpan beku.....

Siput sedut masak lemak cili padi

Bahan2nya

1 kg siput sedut dipotong hujungnya.
Air secukupnya
2 cawan santan pekat
1 inci halia
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 ketul kunyit hidup
10 biji cili api (boleh tambah jika ingin lebih pedas)
2 batang serai
2 keping asam gelugur
Keledek/keladi/kentang di celur empuk.

_________

Kisar bawang merah, bawang putih, kunyit, halia dan cili api.
Tumiskan bahan kisar dan serai dengan sedikit minyak hingga naik bau.
Masukkan siput, asam dan air sehingga tenggelam siputnya.
Masak sehingga mendidih dan siputnya masak lebih kurang 15 minit.
Masukkan santan, keledek dan garam secukup rasa.
Masak hingga mendidih. sentiasa kacau supaya santan tak pecah minyak.

No comments:

Post a Comment