Pages

Friday, June 5, 2015

Roti sosej

Penantian berakhir....GR superbake saya sampai jua.....terus teruja nak try test meroti. Kali ni guna resepi yg Liza Othman @ KELAB ROTI share kat fb. Saya guna 100% tepung gandum......next round nanti nak omit penggunaan telur pulak.



Roti sosej

500gm tpung roti atau gandingan 400gm tpung roti dan 100gm tepung gandum
100 gm gula kastor
40 gm susu tepung
5 gm bread improver
5 gm garam
11 gm yis atau sepeket yis
265gm ditimbang jumlah air yang campur telur ( tak kira guna berapa biji telur)
80gm butter
cara
campur bahan kering dan masuk bahan cecair (kalau guna bm masukkan cecair dulu sebelum pepejal)
uli sebatikan dan masukkan butter dan uli hingga doh licin dan elastik
perap 30 minit buang angin
Bentukkan dan perap hingga naik 2x ganda
bakar suhu 180c
suhu bakar ikut jenis oven anda

No comments:

Post a Comment