ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
Monday, June 29, 2015
Roti cicah kari ayam dan sup cendawan jadi juadah iftar hari ke 10
Saturday, June 27, 2015
Danish butter cookies
1 biji telur saiz besar (70g) - suhu bilik
200g salted butter (Lurpak @ pure butter jenama lain) - suhu bilik
320g tepung gandum (2 3/4 cawan)
130g gula icing (1 1/4 cawan)
2 sudu besar esen vanila
1/4 sudu kecil garam
2. Masuk kan adunan kedalam piping bag (pattern nozzle ikut suka).
3. Pipe kan adunan keatas dulang pembakar yg telah dialas dgn kertas pembakar.
4. Bakar didalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 200 darjah celcius selama 8 - 9 minit atau sehingga kecoklatan.
Oat Chocolate Chips
Chocolate chip merupakan antara biskut yg menjadi kudapan sepanjang masa....tak semestinya raya.... Saya pun dok buat kukis ni tak kira musim. Harini buat biskut choc chip oat pulak bagi mengurangkan kuantiti oat yang ada kata rumah ni. Aritu beli pack besar sebab penduduk cilik kat rumah ni suka sgt....tapi bila dah banyak tak makan pulak...ikut musim juga la kot...
Biskut chocolate chip oat rangup
Bhn A:
1 1/2 cwn tpg naik sendiri
1/2 sudu teh bkng powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
(all the above ayak bersama)
3/4 cwn oat segera
1 cwn choc chip
Bhn B:
150gm butter
120gm gula castor
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
Mix together bhn A, put aside. Mix Butter & gula sampai kembang, then masukkan telur & esen vanila. Bila dh sebati, bleh la masukkan bhn A & mix together. Bulat2 kn & tekan ngn garfu. Bakar pd temp around 180 C lbh krng 20 mins, depend on oven masing2..
Tips:-
1. simpan adunan dlm fridge dulu supya cookies lbh ranggup
TART ROSALINDA
4 sudu besar tepung jagung
3 sudu gula ising
200 gms mentega
2 kuning telur
Kemudian terap adunan tadi dgn terap tuk buat tart. Kalau adunan melekat kat alat penerap tu. Beruskan sedikit alat tu dgn sedikit minyak masak. Ini dapat mengelakkan adunan dari melekat2.
2 biji epal hijau, buang kulit dan parut kasar
1 biji oren, buang kulit dan ambik isinya (pulp)
1 cawan penuh gula pasir
200 gm gula icing
1 sudu teh jus perahan lemon
Putar adunan sehingga kental
Bahagikan adunan kepada berapa bekas dan warnakan dengan pewarna kesukaan
Masukkan dalam piping bag
Paipkan atas biskut, buatkan bentuk riben dan bunga
Hiaskan mengikut kreativiti masing-masing.
Biarkan icing keras
Simpan biskut dalam bekas kedap udara.
Biskut badam rangup
Tahun ni mencari resepi2 kukis yang mudah. Guna bahan2 yg dah ada....menghabiskan stok kaedahnya. Masa dok intai2 group resepi kita nampak kukis azlina ina yg mudah nak buat...terus jer amik resepi dan cuba...
Masa bancuh bahan, anak2 minta buatkan kukis bentuk jari macam yg diorang pernah tengok kat tenet tu....ummi layan jer...buatkan 22 ketul untuk diorg makan....selebihnya potong bentuk 4 segi..
Biskut badam rangup
250 gm mentega
1/2 cawan susu pekat
1 sk esen vanila
1 biji kuning telur
Gaul rata mengunakan whisker atau senduk kayu.
1/2 cawan tepung jagung
2 sb tepung kastard
1 sk baking powder
Ayak dan satukan ke dalam adunan mentega. Gaul rata dengan senduk kayu.
Tepung gandum secukupnya.
Tambah tepung gandum sedikit2 sehingga membentuk doh yg lembut dan senang diterap dengan acuan atau dipotong.
Susun dalam loyang. Sapukan putih telur atau kuning telur dan tabur hiasan ikut citarasa. Bakar selama 20 minit pada suhu 160°C - 170°C.
Friday, June 26, 2015
Ayam Sapit
1 ekor ayam di potong 12 atau 5 Keping Peha Ayam
3 biji buah keras
4 cm (1.5 inch) lengkuas
4 cm (1.5 inch) halia
4 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
2 sudu besar cili kisar
2 batang serai - di titik
6 helai daun limau purut
Garam & Gula secukup rasa
Rempah 4 sekawan (buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang dan kayu manis)
1/2 sudu teh serbuk ketumbar (coriander)
1/2 sudu teh serbuk jintan manis (fennel)
1/2 sudu teh serbuk jintan putih (cumin)
Rempahkan ayam dengan serbuk2 rempah kunyit, ketumbar, jintan manis & putih, perapkan dalam setengah atau satu jam.
Wednesday, June 24, 2015
Jus buah naga bandung
Creamy prawn and mushroom pasta (pasta udang dan cendawan berkrim)
Melayan tekak nak makan pasta....macam tekenang2 pasta yang berkrim dengan taburan udang yang lazat....cumanya saya tak buat creamy sgt....taknak muak pulak puasa2 nih...
Dodol
3 cawan gula melaka * (boleh juga gunakan gula merah)
2 cawan gula pasir *
3 cawan air *
2-3 helai daun pandan *
1 kg santan pekat
Masak bahan* hingga gula larut kemudian tapis (tunggu sejuk sebentar)
Masukkan tepung pulut dan bahan yang di masak tadi kedalam blender dan blend sebati.
Kalau suka dodol lembik.. jangan kacau terlalu lama.. nanti dodol akan jadi keras.
Jus durian belanda jadi pilihan hari ini
Jus durian belanda yg dibuat dari buah segar jadi pilihan hari ini. Buah ni makin mahal dan susah nak dapat.....aritu beli sekilo mencecah RM14. Dulu kat kampung ambil jer kat pokok tepi rumah....pokok jiran...takde sapa pun kesah. Kekadang masak dipokok dan gugur jatuh ke tanah jadi habuan ayam dan itik jer.
Masa mengandung anak kedua mengidam sangat nak makan durian belanda, merata mencari tapi tak jumpa...dah dekat nak bersalin jiran sebelah belikan.....seronoknya macam dapat emas sekilo....hehehe.
Nak buat jus ni senang jer....dapatkan buah yang cukup masak....bila tekan dah lembik...buang bijinya dan kisar halus isinya yg putih tu....letak la gula secukup rasa dan air secukupnya dan sejukkan sebelum diminum....
Tuesday, June 23, 2015
Semperit/dahlia susu
Tahun ni awal skit buat kukis. Supaya tak terkocoh2 last minute... Bila dok membancuh kukis ni, tepung jagung tak cukup jadi saya tambah tepung kastard....ok jer.
Semperit/dahlia susu
Bahan2
250gm mentega
250gm susu pekat
Tepung jagung secukupnya (lebih kurang 560gm)
Pewarna pilihan jika suka
Acuan samperit atau dahlia
Ceri/cip coklat untuk hiasan
Satukan susu n mentega, pukul sebati guna whisker jer
Masukkan tepung jagung skit2 sampai jadi doh lembut yg senang nak tekan...
Tekan doh diatas loyang menggunakan acuan. Hias dengan hirisan ceri. Bakar selama 20 minit suhu 160 celcius.
Monday, June 22, 2015
Resepi Ayam Panggang Beraroma Daun Ketumbar
Memula plan nak masak ayam masak merah....tapi sementara tunggu waktu memasak saje jer google2 resepi ayam kat tenet...... jumpa la resepi yang ada kelainan dari biasa. Ayam panggang beraroma daun ketumbar...tengok bahan sume ada kat rumah...
Resepi asal dari blog Potret kasih yang saya olah sedikit jadi pilihan menu iftar hari kelima...
Resepi Ayam Panggang Beraroma Daun Ketumbar
1/2 ekor ayam
1 pokok daun ketumbar ( daun, batang dan akar2nya sekali – cuci bersih2 )
1 inci halia
1 labu bawang putih ( 6-8 ulas bawang putih )
3 – 4 biji cili merah ( kalau nak lebih pedas boleh guna cili padi )
1 ketul kunyit hidup
1 sudu makan gula
1/2 sudu makan garam
2 – 3 sudu makan jus lemon
1 sk serbuk jintan dan 1 sk serbuk ketumbar atau serai (di kisar sekali dgn bhn kisar)
Cara Penyediaan
1. Bersihkan ayam dengan gaulkan tepung gandum dan bilas dgn air bersih…
2. Kisar bawang putih, cili merah, halia, daun ketumbar, serbuk kunyit, gula, garam, jus limau dan gula dgn sedikit air.
3. Sediakan dulang pembakar kemudian susun ayam.
4. Kelar2kan sedikit ayam tersebut terutama bahagian isi yg tebal…
5. Curahkan bahan kisar pada ayam…gaul2kan hingga sebati ayam dgn bahan kisarnya.
6. Perapkan sebentar, dan tutup loyang dengan foil barulah dibakar selama lebih kurang 45 minit dan buka foil. Bakar lagi selama 10 minit, terbalikkan ayam dan bakar lagi selama 10 minit agar garing dikedua2 bahagian.
7. Bila ayam sudah masak keluarkan ayam kemudian dipotong2 dan tuang kuahnya pada ayam tadi..
8. Hidangkan dengan sambal salsa bersama ulam2an dan nasi panas.
Resepi Sambal salsa
2 biji tomato
4 biji cili merah
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/2 inci halia
bbrp batang daun ketumbar dengan akarnya
Gula dan garam secukup rasa
4 sudu makan perahan lemon
sedikit air
Cara Penyediaan
1. Kisar semua bahan hingga hancur.
2. sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba….
Jus BAGO segar - campuran mangga dan pisang pilihan untuk bersahur
Pisang meruoakan sumber tenaga yang baik. Bila mata tak berapa nak celik susah pulak nak kopek kulit dan makan pisang nih....jadikan jus senang, tak payah nak kunyah 40 kali.... terus telan jer. Biasanya saya kisar pisang dengan yogurt tapi subuh ni campurkan dengan mangga maka terhasillah jus BAGO yang lazat nih...
Sunday, June 21, 2015
Jus campuran mangga, apple hijau dan nenas pilihan minuman berbuka hari ini
Ikan tenggiri masam manis
Selesai masak kari sotong kembang saya sediakan pulak ikan masam manis ni....pilihan menu untuk anak2 dan suami yang kurang menggemari sotong kembang ni.
3 keping ikan tenggiri (gaul dengan kunyit dan garam, goreng, tos dan ketepikan)
1/2 biji timun jepun (buang empulur dan potong dadu)
1/2 biji capsikum (potong dadu)
1 biji tomato sederhana masak (potong dadu)
1/4 biji nenas (potong nipis)
Daun ketumbar hiris untuk tabur
3 sb sos tomato
3 sb sos cili
3 sb sos tiram
Sedikit air dan tepung jagung (jika mahu sos yg banyak dan pekat)(saya tak letak sebab biarkan kering tak berkuah)
1 biji bawang besar potong bulat
3 ulas bawang merah hiris nipis
2 inci halia hiris nipis
5 ulas bawang putih hiris nipis
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa (saya tak letak sbb rasa dah cukup masin manisnya)