Pages

Monday, April 13, 2015

Tip meletakkan harga produk makanan

Sumber Rosli Umar fb group kelab roti

Masih tak tau nak letak harga produk anda ? Mungkin ini boleh membantu anda ... ramai guna kaedah yg sama mcm ni ... 

Jom bincang pasal kos produk kita : 

Contoh resepi donut 

500 gm tepung roti
100 gm gula 
11 gm yis
4 biji kuning telur
200 gm air 
100 gm marjerin
6 gm garam 

Macamana nak kira kos tepung roti? 

** harga barang mungkin x tepat , sekadar memudahkan pemahaman kita dalam membuat kiraan ... 

1kg t.roti = rm 3.50 
Kita guna dlm resepi 500 gm 

3.50/1000 gm x 500 gm = RM 1.75

Kiraan seterusnya mengikut resepi : 
Gula :
2.90/1000 gm x 100 gm = RM 0.29

Yis :
10.00/500 gm x 11gm = RM 0.22 

Telur : 
12.00/30 biji x 4 biji = RM 1.60

Air : 
Anggaran RM 0.10

Marjerin : 
6.00/1000 gm x 100 gm = RM 0.60

Garam : 
0.70/200 gm x 6 gm = Rm 0.021

Total kos bahan : 

1.75 + 0.29 + 0.22 + 1.60 + 0.10 + 0.60 + 0.021 = RM 4.581 

Kiraan kos2 lain seperti elektrik , pekerja , transport dll 

Di kira 30% daripada kos bahan 

RM 4.60 x 30% = RM 1.38 

Kos keseluruhan : 

RM 4.60 + RM 1.38 = RM 5.98 

Berapa biji donut terhasil dr resepi ? 

Kira berat keseluruhan bahan :

500 + 100 + 11 +100 + 200 + 100 + 6 = 1017 

Berat sebiji donut 40 gm 

1017 / 40 gm = 25 biji 

Kiraan kos sebiji : 

RM 5.98 / 25 biji = RM 0.24 sebiji 

Harga jual ? 

Anda boleh mendarab terus kos sebiji dengan angka 2.5@3 mengikut keselesaan anda ..

RM 0.24 x 2.5 = RM 0.60 @ 
RM 0.24 x 3 = RM 0.72 sebiji .... 

4 comments:

  1. 2.5/3 tu berdasarkan apa tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2.5 atau 3 tu adalah nilai nak dodarabkan dengan harga kos, berapa kita nak dapatkan untung. Kalau jumlah kos RM10, darab 2.5, dapatlah nilai untung kita.

      Delete
  2. thank you very much sis. untuk penerangan ni. amazing

    ReplyDelete