Pages

Tuesday, March 17, 2015

KASWI GULA MERAH LAPIS PANDAN

Mengukus kaswi mlm ni...esok pagi boleh dijadikan sarapan bersama nasi lemak pandan. Ikut resepi asal guna air biasa dan pes pandan. Saya pulak guna air pandan dan sedikit pes memandangkan air pandan tu terpaksa dibahagi dua untuk nasi lemak esok pagi. Sumber resepi saya Mariana Zainal.


Nak makan gaul la dengan kelapa parut yang dikukus (untuk tahan lama) dan digaul dengan sedikit garam.



KASWI GULA MERAH LAPIS PANDAN... untuk kudapan pagi yang bening.

Resepinya ( saiz loyang saiz 8'')

Bhn A

1 cawan tepung gandum
1 sdb tepung ubi
1 sdb tepung beras
3/ 4 cawan gula
1 penutup botol perisa pandan
2 cawan air
1 sdt air kapur
1 penutup botol pewarna hijau

Bhn B

1 cawan tepung gandum
1 sdb tepung ubi
1 sdb tepung beras
3/ 4 cawan gula merah
2 cawan air
1 sdb kicap(nak bg gelap n lemak2)
1 sdt air kapur
Hiasan
Kelapa parut+ garam

Cara

Panaskan ku kukusan hgg air mendidih.. sapu minyak/ marjerin pada loyang. .
Satukan semua bahan A.. blender hingga sebati. .. masukkan ke dlm loyang.. kukus 15mnt.. 

Sambil2 tu sediakan bhn B

Satukan semua bhn B. . blender dan tapis..
Bila bahan A da siap..cakar2kan sikit permukaan atas kuih.. . masukkan bahan B yg da siap ditapis.. kukus lg 15minit... da siap buka kukusan dan kukus lg 2- 3mnt...
Biarkan sejuk baru potong dan salut dengan kelapa parut+garam.. .



No comments:

Post a Comment