Pages

Tuesday, February 17, 2015

Memenuhi impian.....biskut samperit/dahlia dan biskut chipsmore luar musim

Terapi minda....

Semperit/dahlia

Bahan-bahan

Bahan A 
200gm mentega 
100gm gula ising 
1 biji kuning telur 
1/2 tsp pewarna hijau epal 

Bahan B 

250gm tepung gandum 
50gm tepung jagung 
30gm tepung kastard 

Hiasan : Ceri merah/hijau @ choc chips

Cara-cara 

Pukul bahan A hingga berkrim. 
Masukkan bahan B yang telah di ayak dan gaul hingga menjadi doh yang lembut.
Rehatkan selama 1 jam. 
Guna nozzle samperit dahlia dan tekan ke atas loyang yang telah di griskan. 
Potong mengikut saiz di kehendaki. 
Panaskan oven dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau hingga kekuningan.

Biskut chipsmore

Bahan-bahan :

*500 gm tepung gandum
2 biji telur
250 gm mentega
50 gm shortening
1 sb esen vanila atau ble letak serbuk coklat 2 sb
115 gm gula halus
110 gm gula perang
100 gm choc chips (nak letak lebih pun boleh)
250 gm almond flake (nak letak kacang lain pun boleh)
*1 sk baking soda 
*1 sk baking powder
*2 sb susu tepung

Cara - cara :

1) pukul mentega bersama gula halus hingga kembang
2) masukkan telur dan pukul lagi
3) ayak *
4) masukkan * yang telah diayak  dan adun sebati.
5) masukkan badam dan gaul rata. Rehatkan setengah jam.
6) bulat dan leperkan dan letak coklat chip atau gaul coklat chip sekali dalam adunan, bulat dan leperkan.  ( buat besar2 skit macam saiz chipsmore kat kedai tu....)
7) bakar dlm oven dgn suhu 160c selama 15 minit  

No comments:

Post a Comment