Pages

Tuesday, January 20, 2015

Kulit lembu tumis cili hijau

Masakan ni terkenal dikalangan orang jawa. Saya mula makan pun selepas beberapa tahun berkahwin......sedapppppp....tambah pulak jadi tukang makan jer....tq en hubby...


Resepi kulit lembu tumis cili hijau

500 gm kulit lembu proses (rebus sebentar)
cili padi secukupnya (tumbuk pecahkan saje)
5 biji cili hijau dihiris serong
*5 biji bawang merah
*5 ulas bawang putih
*2 inci halia
Minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Hiris *. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis * hingga naik bau, masukkan cili. Tumis seketika hingga cili layu. Masukkan secawan air dan kulit lembu. Perisakan  dengan garam secukup rasa. Tumis hingga sebati dan air kering. (Kalau kulit masih liat/keras tambah lagi air dan masak hingga air kering).

No comments:

Post a Comment