Pages

Sunday, December 14, 2014

Lamb chop ala zulfaza love cooking


Hari ni punya cerita.....marinate 6 kg lamb...separuh utk dibawa ke jb dan separuh lagi untuk di masak dan di ngap.....anak buah request...siap beli bahan lagi....

kali ni takde side dish....makan gitu jer...

resepi dah banyak kali ulang tayang sebenarnya....memang resepi saya sendiri....

Jom semak resepi lamb chop zulfaza

6 kg lamb shoulder
700 gm sos bbq knor (smoke)
1/2 kg sos cili
1/2 kg sos tomato
1 btl besar sos tiram
1/2 kg madu
4 sb serbuk cili
4 sb lada hitam tumbuk/kisar
1 1/2 labu bawang putih tumbuk drngan kulit2nya sekali
2 sb rosemary
2 sb parsley
2 sb basil
2 sb thyme
6 helai daun bay
garam secukupnya

Gaul rata. Perap 2 - 3 jam sebelum di bakar. Bakar dalam loyang yang ditutup drngan foil pada suhu 200 - 250 °C selama 1 jam. Buka foil dan bakar lagi hingga jusnya memekat dan lamb garing sedikit.

Dah siap marinate 6 kg lamb...


No comments:

Post a Comment