Pages

Wednesday, December 31, 2014

Arabic Seven Spices Roasted Chicken dan nasi minyak arab

Arini masak utk 40 + 5 pax.....alhamdulillah. Rezeki tahun baru. Permulaan yg baik.

Nak share la komen yg diterima.....alhamdulillah....tq Allah.


Arabic Seven Spice Roasted Chicken 
Bahan2nya

1 kg ayam
2 sb Arabic 7-Spice (baharat)
2 sk serbuk bawang putih
2 sb minyak zaitun
Saya tambah rosemary 1 sk
3 sb madu
Garam dan lada hitam secukupnya

Caranya
Panaskan oven 180 °C. Basuh dan tos ayam. Gaul rata ayam dengan semua bahan diatas. Susun di atas loyam pembakar. Tutup loyang dengan kertas aluminium dan bakar selama sejam.
Bukak foil dan bakar lagi selama 30 minit utk menggaringkan ayam.

Nasi Minyak Arab
Bahannya

8 cawan basmathi dalam sekilo.. Cuci dan rendam air garam selama sejam dan toskan airnya.
1/2 cawan minyak jagung/ masak
2 biji bawang besar- dadu halus
3 batang carot- diparut memanjang kasar
1-2 biji cili hijau
1 sudu teh arab mix spices (bhaharat/7 spice)
1/4 sudu teh cardamom powder
1/4 sudu teh cinnamon powder
3 biji fresh tomato.. Buang kulit n dadu kasar
5-6 kuntum bunga cengkih
Garam secukup rasa
Air panas secukupnya
1 cawan gajus/ badam goreng

Panaskan minyak dalam periuk
Tumiskan bawang besar sehingga light golden brown, masukkan kayu manis, cardamom, cili hijau, arab mix spices, bunga cengkih dan carrot parut dan gorengkan sebentar sehingga layu dan terbit bau.
masukkan tomato dan teruskan mengoreng sehingga tomato layu.
Masukkan beras dan gorengkan sehingga translucent dan beras bergaul sebati.
Masukkan air panas dalam 12 cawan dan masukkan garam.
Masakkan di atas api besar dan bila air hampir kering, gemburkan sedikit dengan garfu dan perlahankan apinya seminimum yang mungkin, cover periuk kemas dan tanaklah sehingga masak dalam 15-20 minit.
Bila nasi dah masak jangan dibuka penutupnya.. 
Biarkan selama 5 minit dan gemburkan sedikit slps tu dan sedia untuk dihidangkan bersama,, marag, salad atau dakosh.
Sambal salsa:
1 biji tomato ~ hiris
1 biji bawang besar ~ hiris
5 biji cili besar hijau (nk pedas tmbh lagi, nak letak cili padi pun boleh) ~ hiris
1 pokok daun ketumbar ~ dihiris halus
Garam
Gula
Perahan lemon.
Cara penyediaan:~
Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja. Jangan sampai terlalu hancur


No comments:

Post a Comment