Pages

Tuesday, October 7, 2014

Pengat pisang mee sanggul

Pengat mee sanggul...cerita dah lama dengar tapi hari ini akhirnya dapat jugak saya rasa...
Encik hubby selalu cerita pasal pengat mee yang dibuat oleh MIL....sedap sangat jer ceritanya....promo baek punya...sampai sanggup pegi pekan dekat umah ni nak cari pisang masak.....jumpa pisang tanduk pun boleh la....janji dapat buat pengat mee sanggul...

Punya semangat nak makan pengat lupa pulak nak letak halia.....bila dah siap masak baru hubby tanya....tak masukkan halia ker.....alamak lupa la bang.....saya letak sekarang jugak......tapi setelah semangkuk pengat di hantar ke rumah jiran....huhuhu...

Bahan2nya

3 biji pisang tanduk dihiris bulat 1 inci tebal
1 paket mee sanggul di rebus dan tos
Santan dari 1 biji kelapa
Air secukupnya
gula nisan/merah dan putih secukup rasa
4 hiris halia
3 helai daun pandan disimpul
Sedikit garam 

Satukan santan, air, daun pandan, halia, gula, garam dan pisang ke dalam periuk. Masak hingga hampir mendidih. Masukkan mee dan masak hingga mendidih. Pastikan di kacau selalu.

No comments:

Post a Comment