Pages

Sunday, July 20, 2014

Biskut kelapa badam

Resepi ni saya olah dari resepi biskut kelapa Noraini Satar yg dishare group KUIH MUIH DAN MAKANAN TRADISIONAL MELAYU. 

BISKUT KELAPA BADAM

Bahan A

1  cawan mentega (saya guna 250 gm)
1 cwn gula halus,
2 biji telur.kuning
 sedikit paste pandan dan  pewarna hijau

Satukan bahan di atas dan putar hingga kembang..

Masukkan
¥¥¥¥¥¥¥

Bahan B

 1 cawan kelapa kering
1/2 cawan serbuk badam
 1cwn tpg beras
1cwn tpg jagung 

gaul sebati.
¥¥¥¥¥¥¥

Bahan C

Tepung gandum secukupnya

Akhir sekali, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil uli sampai jadi doh lembut dan mudah diterap dengan acuan.
Canai doh 1/2 inci tebal dan terap dengan acuan pilihan dan letak hiasan ikut citarasa.
Bakar pada suhu 160°C selama 15 - 20 minit.

No comments:

Post a Comment