Pages

Saturday, June 28, 2014

Masak lemak kuning daun turi dengan keledek


BAHAN-BAHANNYA :-)

1/2 biji keledek oren kupas dan potong kiub besar2 - rebus empuk dalam periuk.

1 cekak pucuk turi, disimpul/lurutkan, cuci dan toskan

4 biji bawang merah, hiris/tumbuk

4 ulas bawang putih, diketuk/tumbuk

1 ketul kecil kunyit hidup - tumbuk

1 genggam udang kering/ikan bilis, cuci dan rendam sekejap, toskan dan tumbuk hancur

1200 ml santan cair

400 ml pati santan

Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)

Masukkan santan cair, bawang besar hiris, bawang putih, udang kering/bilis , kunyit tumbuk ke dalam periuk yang rebus keledek. Kacau rata dan masak hingga mendidih. Tambah daun turi yang disimpul/lurut tadi dan kacau perlahan2 agar simpulannya tak terbuka.Tuang santan pekat. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kacau perlahan dan biar mendidih dengan api kecil hingga daun turi lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan sambal tumis....


No comments:

Post a Comment