Pages

Sunday, May 25, 2014

Rendang pedas daging dengan pegaga

Tadi masa pergi pasar jumpa orang jual lemang, siap bg test pulak. Teringat anak2 dok menyebut teringin makan lemang rebus. Beli dua pack, rm20 harganya......mahal la skit tapi kalu nak buat pun jenuh jugakkan.....

Balik terus buat rendang daging dengan pegaga untuk dipadankan dengan lemang tadi......


Rendang pedas

Bahan2nya
1 kg daging hiris nipis
1ikat pegaga
1 ketul kunyit*
2 inci lengkuas*
2 inci halia*
6 ulas bawang putih*
10 ulas bawang merah*
15 biji cili kering - rebus atau rendam air mendidih*
5 batang serai hiris kasar*
1 helai daun kunyit dihiris kecil (kalau daun kecil tambah jumlah)
4 sb kerisik
1/2 keping gula melaka
1 liter santan
Garam secukup rasa
2 keping asam gelugur

Kisar halus *. Tuangkan dalam kuali bersama daging dan bahan lain kecuali daun pegaga, gula melaka dan garam. Masak hingga daging empuk. Kacau sekali sekala. (Kalau masih belum empuk tapi kuahnya dah nak kering boleh tambah sedikit air). Perisakan garam dan gula dan madukkan pegaga. Kacau rata dan biarkan kuah memekat.

No comments:

Post a Comment