Pages

Saturday, March 1, 2014

Kari merunggai/remunggai/kacang kelo

Lama dah tak makan sayur ni. Susah nak jumpa...harga pun mahal. Saya beli seikat ada 3 batang, harganya RM2. Tapi teringin punya pasal beli jugak.
Saya biasa masak kari jer benda nih....rencah ikan bilis jer.
9 batang kacang merunggai disiang mcm dlm gambar tu yer.
2 sb rempah kari daging.
1 gengam ikan bilis ditumbuk kasar
1 biji bawang besar - tumbuk
4 ulas bawang putih - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
Air asam jawa
2 tangkai daun kari
4 cawan santan
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
----------
Tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan daun kari dan tumis seketika.
Masukkan rempah kari dan tumis hingga garing. Masukkan air asam, kacang dan santan. Masak hingga mendidih dan kacang empuk. Perisakan dengan garam secukup rasa. Tutup api.

No comments:

Post a Comment