ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
Saturday, November 30, 2013
Agar-agar nescafe
Wednesday, November 27, 2013
Snow cheese cake lagi
Dua tiga ari lepas buat perisa pandan. Arini buat perisa vanila plak....rasa tak puas pulak makan aritu....bila dah tinggal sepotong berebut pulak anak2.
Jadi sambil buat roti inti kacang sambil adun kek. Kek masak doh roti pun dah naik........kek sejuk roti dah ble bakar....2 dlm satu dapat ptg ni....
Kek ni saya letak skit jer pewarna ungu...
Bahan :
* kek sponge:
150g tepong super fine
150g gula kastor
5 biji telor gred A
1 sudu besar ovalette
80ml air
80ml minyak / mentega cair
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sb esen vanila
perisa strawberi & lemon
* krim :
1 kotak cream cheese philadelphia (250gm)
2 - 3 sudu besar mentega
1/3 cawan susu pekat manis
~Satukan cream cheese dgn mentega dan putar hingga gebu (tidak berketul)
Masukkan susu pekat dan putar lagi hingga sebati. Ketepikan.
* topping:
keju cheddar secukupnya ~ boleh guna kraft atau brand lain asalkan dlm bentuk ketul/bar
~ parut halus keju cheddar dan ketepikan.
Cara:
Sediakan 2 tin pembakar bulat ukuran 8inci, griskan dasarnya dan lapik dgn kertas baking.
Satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik, esen dan telur dalam mangkuk adunan.
Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi ni terletak kepada kalajuan pengadun)
Perlahankan kelajuan dan masukkan air.
Pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama 2 minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
Tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk/spatula sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang yg berasingan yg dah digris tadi dan bakar selama 20 - 25 minit atau hingga masak pada suhu 170 - 1175C.
Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.
Keluarkan kek dr loyang dan biarkan kek betul2 sejuk sebelum dihias.
Cara assemble/hias kek:
Sapukan krim cheese diatas kek yg berperisa strawberi dan letakkan kek yg berperisa lemon diatasnya.
Kemudian sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
Taburkan keju yg diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
Boleh la dihias mengikut citasara masing2.
Sejukkan kek dlm peti ais lebih kurang 1 - 2 jam sebelum dihidangkan.
Tuesday, November 26, 2013
Ayam masak kicap berempah
Resepi ni saya ambil dari blog masam manis. Buat untuk makan tengahari anak2 kat rumah. Semalam masak ayam masak merah berempah. Walaupun pedaa tapi anak2 suka sampaikan tak sempat ayah ummi nak rasa....
Bahan2
1 ekor ayam ~ potong dan cuci bersih
sedikit garam
sedikit kunyit
Gaul ayam bersama kunyit, perap sebentar
Goreng ayam dalam minyak panas secara terendam sehingga kuning keemasan.
Angkat dan ketepikan
Bahan kisar
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
1 sudu teh lada hitam
1 inc halia
1 batang serai
Kesemua bahan di atas dikisar
Bahan tumis
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji pelaga
1 batang serai ~ dititik
Rencah
3 biji kentang ~ di hiris dan digoreng - tak letak....saya ganti dengan tomato
2 labu bawang besar ~ potong bulat
2 sudu besar ~ kicap pekat
2 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
garam dan gula secukup rasa
Pijarkan minyak dalam kuali
Tumiskan bahan tumis hingga naik bau
Kemudian masukkan bahan kisar dan masak hingga garing
Masukkan rempah kari, kicap pekat, kicap manis, sos tiram dan pati ayam
Jika kuah terlalu kering, tambahkan sedikit air
Masak hingga didih
Masukkan ayam goreng, kentang goreng dan bawang besar hiris
Biar kuah masak dan pekat
Perasakan dengan garam dan gula
Sedia dihidangkan
Bun manis inti kacang merah
Resepi ni di post di fb group kelab roti....
Saya buat inti kacang. Puan BM tolong ulikan...prosedur ikut yg ada dlm panduan BM tu...
Bahan bahan:
80 gm gula
Saya guna 1 pkt yis
1 sk garam
60 gm mentega cair
500 gm tepung gandum
290 gm (air + 1biji telur + 1 sb susu pekat)
Cara
Satukan bahan bahan kering iaitu tepung, gula dan garam.
Masukkan bahan bahan cecair iaitu air bersama susu pekat manis dan telur. Kemudian masukkan yis ( yis boleh bancuh dgn air daripada 290 gm tu dan sedikit gula untuk hidupkan - biarkan berbuih) dan digaul rata.
Akhir sekali, masukkan mentega. Uli sebati sehingga lembut, tak lekat ditangan dan elastik. nak guna kitchen mixer untuk menguli atau BM pun boleh jer. Tutp adunan dengan tuala basah dan biarkan sehingga kembang sekali ganda. Bila telah kembang, tumbuk untuk buang udara di dalamnya.
Kemudian buat la bentuk macam mana pun. Biarkan naik sekali ganda lagi dan bakar suhu ~ 180°c selama 20 - 25 minit..
Ayam masak merah berempah
Malam ni saya sediakan lauk ayam ni untuk lunch anak2 esok. Bahan2 sampingan tu semuanya saya tak letak dan bawang dll utk tumis tu saya terlupa nak blend, dah hiris2 terus saya tumis....pastu baru perasan tak ikut kehendak resepi....huhuhu....tapi tak menjejaskan rasapun....
resipi : K.Nor@SecubitGaram
1/2 ekor ayam ~ dipotong dan dibersihkan
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam
bahan penumis:
1 btg kayu manis
5 kuntum cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
bahan blend:
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 in halia
1 btg serai
3 sudu besar cili mesin ~ kurangkan jika tak suka pedas
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap
air asam jawa
sedikit air
garam dan gula
minyak
bahan2 sampingan:
2 bj cili hijau ~ dipotong 2
2 bj cili merah ~ dipotong 2
1bj tomato ~ dipotong 6
1 labu bawang besar ~ dipotong 6
Gaul ayam dgn serbuk kunyit dan garam, goreng hingga masak tp jgn terlalu garing.
Angkat dan toskan.
Tinggalkan sedikit minyak dlm kuali dan tumiskan bahan penumis hingga wangi dan masukkan bahan cili mesin. Tumis hingga cili mesin menjadi garing dan masukkan bahan2 yg diblend.
Goreng lg hingga kering sedikit dan masukkan sedikit air, masak hingga pecah minyak.
Masukkan serbuk lada hitam, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih (yg dah digaul dgn sedikit air panas hingga menjadi paste) serta sos tiram.
Goreng hingga wangi dan garing baru lah dimasukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan 1/2 cawan air dan masukkan gula dan air asam jawa.
Biarkan mendidih dan sedikit pekat.
Masukkan ayam dan bahan2 sampingan (cili hijau, cili merah, tomato dan bawang besar)
Masak lah hingga kuah hampir pekat, angkat dan hidangkan.
Sunday, November 24, 2013
Kuey teow kungfu
Sarapan pagi dengan kuey tiau kungfu...... kali ni saya gaulkan kuew tiau tu dengan kicap pekat....sebelum celup dengan telur tu.....jadinya warna kuey tiau tu jadi gelap skit...
Bahan2 (utk 1 org makan) :-
Kuey teow
1 biji telur
Sayur (kailan, karot, sawi, kobis, putik jagung dan bunga kobis)
sedikit lada hitam (ditumbuk)
Bawang besar (hiris atau cincang)
1 sudu sos tiram
2 ulas bwg putih
2 biji cili padi (ketuk dulu - kalau nak pedas tambah)
3-4 ekor udang (blh gantikan sotong atau ayam)
1 sk tepung jagung ( bancuh dgn 2 sb air)
Garam secukup rasa
cara2 :-
Pecah kan telur dan masukkan kuey teow ke dlm telur. Gaul2kan hingga sebati kemudian goreng kuew teow dgn telur menggunakan minyak yg banyak. (Pastikan minyak dah panas). Dah keperangan atau tepinya dah garing angkat, tos dan ketepikan.
Tumis bwg putih smpai perang dan masukkan atau sotong atau ayam (kalau guna udang masukkan semasa masuk sayur. Tunggu sampai masak dan masukkan air sikit utk buat kuah.
Masukkan sos tiram dan lada hitam. Perasakan dgn garam dan masukkan sayur. Utk pekatkan kuah masukkan tepung jagung. Bila dh pekat skit tuangkan kuah ke atas kuey teow yg telah di goreng tadi.
Snow cheese cake aka kek keju meleleh
Saya guna resepi strawberry & lemon snow cheese cake olahan K.Nor@SecubitGaram sebab tak mau membazir dua putih telur seperti dalam kebanyakan resepi lain.
Sedap. Lembut n gebu jer kek dia lawan dengan lemak cheese tu....
Bahan :
* kek sponge:
150g tepong super fine
150g gula kastor
5 biji telor gred A
1 sudu besar ovalette
80ml air
80ml minyak / mentega cair
1 sudu kecil serbuk penaik
pewarna merah & kuning lemon
perisa strawberi & lemon
* krim :
1 kotak cream cheese philadelphia (250gm)
2 - 3 sudu besar mentega
1/3 cawan susu pekat manis
~Satukan cream cheese dgn mentega dan putar hingga gebu (tidak berketul)
Masukkan susu pekat dan putar lagi hingga sebati. Ketepikan.
* topping:
keju cheddar secukupnya ~ boleh guna kraft atau brand lain asalkan dlm bentuk ketul/bar
~ parut halus keju cheddar dan ketepikan.
Cara:
Sediakan 2 tin pembakar bulat ukuran 8inci, griskan dasarnya dan lapik dgn kertas baking.
Satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan.
Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi ni terletak kepada kalajuan pengadun)
Perlahankan kelajuan dan masukkan air.
Pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama 2 minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
Tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk/spatula sehingga sebati.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, satu dimasukkan pewarna merah dan perisa strawberi dan satu bahagian lagi dimasukkan pewarna kuning lemon dan perisa lemon. Gaul sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang yg berasingan yg dah digris tadi dan bakar selama 20 - 25 minit atau hingga masak pada suhu 170 - 1175C.
Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.
Keluarkan kek dr loyang dan biarkan kek betul2 sejuk sebelum dihias.
Cara assemble/hias kek:
Sapukan krim cheese diatas kek yg berperisa strawberi dan letakkan kek yg berperisa lemon diatasnya.
Kemudian sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
Taburkan keju yg diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
Boleh la dihias mengikut citasara masing2.
Sejukkan kek dlm peti ais lebih kurang 1 - 2 jam sebelum dihidangkan.
Saturday, November 23, 2013
Pizza
Petang ni buat pizza atas permintaan anak2.
Guna resepi dari sumber2 di bawah.
Basic pizza souce
http://m.foodnetwork.com/recipes/15667
Ingredients
1 can (28-ounces) whole peeled tomatoes, in juice
1 small white or sweet onion, finely diced and minced
1 clove garlic, peeled and minced
3 to 4 fresh basil leaves
1 teaspoon dried oregano
Pinch saltPinch fresh ground black pepper
Pinch sugar, optional
2 tablespoons olive oil, to saute
Directions
Empty the contents of the tomato can in a mixing bowl and coarsely crush the tomatoes with a fork or your hands, leaving them just a little chunky.
In a heavy bottom 2-quart saucepot, add the olive oil, over a medium high flame and heat a little. Add the onions and saute until slightly translucent.
Add the garlic and saute about a minute until golden. Quickly add the crushed tomatoes to the mix. Stir well and bring to a simmer. Season with salt and pepper, to taste, and add the fresh basil and oregano.
You can add a touch of sugar if desired or if tomatoes are tart. Simmer on a low flame, stirring often for at least 15 minutes. If not using right away, cool down and store in airtight container in the refrigerator, up to 1 week.
New York Style Pizza Dough
http://americanfood.about.com/od/pizzainsideandout/r/nypd.htmI
Ingredients:
2 1/4 teaspoon (1 package) instant dry active yeast
1 cup warm water (not hot!)
1/2 tablespoon sugar
3 cups bread flour, or as needed
2 tablespoon olive oil
1 1/2 teaspoon salt
1 add 1 teaspoon of dried basil
Preparation:
Add the water, yeast, sugar, and a 1/2 cup of the flour into a mixing bowl. Stir well and let sit for 20 minutes. It will get bubbly.
Add olive oil, salt, and 2 cups of the flour, and mix with a wooden spoon until it's together enough to turn out on to a lightly floured work surface to knead.
Knead for about 10 minutes, while adding more flour a little at a time, to produce a soft, elastic and slightly sticky dough. Do not add too much flour, just enough to keep it from sticking to the work surface as you knead.
Form the dough into a ball and place in a large oiled bowl. Drizzle a few drops of oil and coat the top of dough to prevent the surface from becoming dry.
Cover with a kitchen towel and place in a warm spot for 2 hours, or until the dough doubles in size.
Punch down the dough and divide into 2 balls and place in large zip lock plastic bags and refrigerate overnight.
When ready to use, remove from fridge, and let the dough come up to room temperature before using.
Kuih ketayap aka gulung polkadot
Kuih ketayap polkadot untuk sarapan pagi. Inti dah siapkan malam tadi.
resepinya...
2 cwn tepung gandum
2 1/2 cwn - 3 cwn air atau santan/susu atau 50-50
2 biji telur
pewarna pilihan atau jus pandan
sedikit garam
-------------
Kisar daun pandan dengan air dan tapiskan. Masukkan tepung, air pandan, telur dan garam ke dalam pengisar dan kisar sebati semuanya.
Asingkan sedikit dan letakkan pewarna dan sedikit tepung supaya bila dituang melalui acuan roti jala tu dia cuma menitis2 jer.
Ambil setengah senduk adunan dan tuangkkan ke dalam pan/kuali yang telah digris dengan sedikit minyak.
Ratakan adunan dengan cara menggoyangkan pan tu dan angkat bila nampak dah masak, biasanya bila bahagian tepinya dah kering bolehlah diangkat.
Inti
1 biji kelapa parut (ambil yang putih sahaja)
Gula putih atau gula melaka (manis ikut citarasa)
kalau guna gula putih boleh letak pewarna kalau mahu
1/2 cwn air
sedikit garam
-----
Masak semua hingga gula hancur dan sebati dengan kelapa.
Masak sehingga inti agak kering.
------------------------------------------------------
Ambil sekeping kulit ketayap, letakkan inti dan gulung la.....
Friday, November 22, 2013
Mee bandung bukan muar
Menu malam ni mee bandung. Ini versi perak kot.... saya kurang gemat mee bandung muar tu tapi yang ini saya suker saya suker....
Dah dua hari makan malam dengan bukan nasi sebab ada lebihan stok mee disebabkan miss comm....
Mee bandung ni saya hidangkan dengan air bandung homemade pearl.
Bahannya simple jer
1 biji bawang besar cincang/hiris
6 ulas bawang putih cincang/hiris
5 sb cili kering kisar
5 sb sos tomato
5 sb sos cili
3 sb sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
15 ekor udang
3 ekor sotong dipotong bulat
(Boleh juga madukkan isi ayam/daging/fish ball/fish cake dll)
5 biji telur
1 biji karot potong mancis
Sawi/kobis/kobis bunga/tomato dll ikut citarasa
Air (kalau ada air rebusan(stok) daging/ayam lagi sedap
Minyak untuk menumis
Mee kuning dicelur
Hiasan (pilihan)
Limau nipis
Cili jeruk/cili merah potong
Daun sup/daun bawang
Bawang goreng
Caranya sempoi jer...
Tumiskan bawang p&m hingga keperangan. Masukkan cili. Tumis hingga naik minyak.
Masukkan sos2. Kacau seketika. Masukkan air secukupnya dan kacau sebati. Masukkan sotong. Pecahkan telur. Biarkan seketika hingga telur mengeras. Masukkan sayur dan udang. Masak hingga udang berubah warna dan melengkung....biar didih. Tutup api dan hidangkan bersama mee dan tabur bahan hiasan.
Thursday, November 21, 2013
Spaghetti oglio e olio
Menu makan malam nih....buat pasta paling mudah... ikut resepi tradisi, spaghetti tu digaul dengan minyak zaitun dan bawang putih yang ditumis sbb maksud oglio e olio tu minyak dan bawang putih...
Tapi saya ubah suai sikit ikut citarasa. Tambah itu ini nak bagi nampak menarik dan lebih menyelerakan. Anak2 saya memang suka makan pasta2 ni.....jadi kena pelbagaikan resepi supaya tak jemu dengan satu rasa jer....
Resepi ni saya olah dari resepi yg di post di allrecipes.com
Bahan2
500 gm spaghetti
6 ulas bawang putih dihiris nipis
1/2 cawan minyak zaitun
1/4 sk cili kering (flake - serbuk kasar tu) atau ikut citarasa
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa ( lada hitam yg tumbuk sendiri yer bkn yg dah siap kisar tu kalau nak sedap la)
1/4 cawan Italian parsley dicincang
1 cawan parutan Parmigiano-Reggiano cheese - saya tak letak....tapi ada resepi guna parmesan cheese jer
Saya tambah
1 sk daun basil (flake)
1 biji bawang holland cincang
1 tin cendawan butang
1/2 cawan cendawan jelly potong kecil
1/2 biji cili benggala hijau potong kecil
1 biji cili merah hiris kecil - kalau ada cili benggala merah dan kuning lagi menarik
Udang dan sotong secukupnya (kalau nak letak isi ayam pun ok)
Cara2
Rebus spaghetti hingga lembut dalam air mendidih yg telah diletak sedikit garam. Kacau sekali sekala. Toskan. Ketepikan.
Tumis bawang putih dan bawang besar dengan minyak zaitun hingga naik bau dan keperangan. Masukkan udang dan sotong dan kacau dan biarkan masak. Masukkan bahan2 lain dan kacau seketika. Tutup api dan masukkan spaghetti. Gaul sebati, masukkan dalam mangkuk, tabur cheese dan hidangkan.
Resepi asal dari allrecipes.com
Ingredients
1 pound uncooked spaghetti
6 cloves garlic, thinly sliced
1/2 cup olive oil
1/4 teaspoon red pepper flakes, or to taste
salt and freshly ground black pepper to taste
1/4 cup chopped fresh Italian parsley
1 cup finely grated Parmigiano-Reggiano cheese
Bring a large pot of lightly salted water to a boil. Cook spaghetti in the boiling water, stirring occasionall Drain and transfer to a pasta bowl.
Combine garlic and olive oil in a cold skillet. Cook over medium heat to slowly toast garlic, about 10 minutes.
Reduce heat to medium-low when olive oil begins to bubble. Cook and stir until garlic is golden brown, about another 5 minutes. Remove from heat.Stir red pepper flakes, black pepper, and salt into the pasta.
Pour in olive oil and garlic, and sprinkle on Italian parsley and half of the Parmigiano-Reggiano cheese; stir until combined.Serve pasta topped with the remaining Parmigiano-Reggiano cheese.
Wednesday, November 20, 2013
Donut gebu pandan dan strawberry
Petang tadi buat donut utk minum petang dan frozenkan utk kudapan anak2 cuti sekolah nih. Resepi ni saya dapat dari sumber FB Norazlin Hussein. Memang gebu sungguh....biasa says b6st donut letsk kentang nsk bsgi gebu tapi yang ni tak letak pun gebu juga kejadiaannya.
Saya sempat buat satu jenis jer....lain kali baru buat strawbery pulak. Saya guna daun pandan yang dikisar dengan air dan susu tu.
Bila perap tu saya lumur dengan minyak masak ikut stail yang dikongsi di group fb kelab roti bertujuan supaya doh tak kering dan gelembung udara tan terlepas keluar......kira mcm seal la.....
Donut gebu pandan
2 paket yis mauripan
¼ cawan air pandan/pandan paste
1 cawan susu segar pada suhu bilik(panaskan sedikit)
½ cawan gula halus
Secubit garam
2 biji telor
1/3 cawan shortening
6 ½ cawan tepung gandum
Cara-cara
1.Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk/ mixing bowl, biar 5 minit atau sehingga berbuaih
2.masukkan susu, gula, garam, telor, shortening dan tepung.
3. Gaul sebati dan uli sehingga menjadi doh.Uli lagi sehingga permukaan menjadi licin dan tidak melekat di tangan.
4.Tutup mixing bowl dengan kain lembab dan biarkan sehingga naik 2 kali ganda.
5.Terap guna acuan dan tutup donut dgn kain kering dan rehatkan selama 30 minit atau sehingga donut naik 2 kali ganda.
6.Goreng dgn api perlahan.
Donut gebu strawbery
2 paket yis mauripan
¼ cawan air suam
1 cawan susu segar pada suhu bilik(panaskan sedikit)
½ cawan gula halus
Secubit garam
2 biji telor
1/3 cawan shortening
6 ½ cawan tepung gandum
1 sudu teh stobery paste
Cara-cara
1.Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk/ mixing bowl, biar 5 minit atau sehingga berbuaih
2.masukkan susu, gula, garam, telor, shortening dan tepung.
3. Gaul sebati dan uli sehingga menjadi doh.Uli lagi sehingga permukaan menjadi licin dan tidak melekat di tangan.
4.Tutup mixing bowl dengan kain lembab dan biarkan sehingga naik 2 kali ganda.
5.Terap guna acuan dan tutup donut dgn kain kering dan rehatkan selama 30 minit atau sehingga donut naik 2 kali ganda.
6.Goreng dgn api perlahan.
*air..tambah /kurangkan ikut kelembutan..tambah sikit demi sikit*
Mengikut katavtuan punya resepi donut ni sama jer teknik mcm buat donut yg lain...cuma mungkin dr segi resepi yg menggebukan lagi donut tu...
Kalau nak donut buat frozen...bila doh dh naik......goreng setgh masak..toskan sampai betul2 kering....then maskkan dlm bekas bertutup ..simpan beku....then bila nk guna..defrost kejap..goreng balik mcm biasa....donut ni wlupn goreng wktu pagi..smpai wktu petang..in shaa Allah....masih lembt lgi....in shaa Allah
Corn fritters aka cucur/jemput2 jagung
Tuesday, November 19, 2013
Egg enriched white bread
Balik jer dari ofis terus proses roti. Cadangnya buat untuk sarapan pagi anak2. Maklum la cuti sekolah....musim hujan ni, budak2 ni asyik lapar jer. Guna resepi basic bread dari buku BM kenwood tu. Tapi sajer jer buat eksperimen d3ngan menambah double action baking powder dan mentega.
Sekali gitu dia naik sampai melempah ruah dari loyang tu.....anak2 gelak kemain dan gelarkan roti tu roti cendawan....tapi roti dia memang jadi gebu dan berongga2 macam roti paun atau roti benggali tu...
Malam tu masak kari telur yang konon2nya untuk lunch diorang besok....sudahnya diorang makan separuh roti tu cicah sup cendawan dan kari tu....
Esok kena la masakkan benda lain....
Sumber rujukan : buku resepi breadmaker kenwood
2 biji telur + air = 380 ml
1 1/2 sb minyak masak
1 sb mentega - saya tambah
600 gm tepung roti
1 sk double action baking powder - saya tambah
1 1/2 sk garam
4 sk gula
11 gm yis ( resepi asal guna 1 1/2 gm yis)
Uli semua bahan hingga tak melekat di tangan dan seelok2nya sampai elastik. (Kalau guna breadmaker ikut jer step dia - dari menguli sampai membakar dia ambil masa 3jam 15 minit lebih kurang.)
Masukkan dalam loaf pan yang telah dioles dengan mentega pada suhu 180°C selama lebih kurang 30 minit.
Nak jugak bagi resepi kari telur nih....hehehe
10 biji telur rebus - kupas
3 biji kentang - kupas dan potong 4
3 sb rempah kari daging adabi
* 3 tangkai daun kari
3 keping asam gelugur/keping
Garam secukup rasa
1/2 sk gula
4 cawan santan
* 1 biji bawang besar - hiris
* 5 ulas bawang putih - hiris
* 2 inci halia - hiris
Minyak untuk menumis
-------
Tumis * hingga naik bau dan keperangan. Masukkan rempah kari. Tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan santan dan asam keping. Kacau sebati. Masukkan telur dan kentang. Masak hingga kentang empuk.
Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Lengkong aka agar2 merah
Air ( kalau agar2 tu satu cawan airnya 5 cawan)
3 ketul gula batu sebesar ibu jari
Gula secukup rasa
Sirap ros secukupnya
2 helai daun pandan
Secubit garam
Rebus agar2 hingga hancur. Masukkan bahan2 lain dan kacsu hingga gula hancur. Bila dah hsncur dan dah mendidih tutup api ( bila masak kena tunggu sebab nanti membuak keluar).
Perbagai rupa pelbagai rasa ROTI
Kek nenas terbalik (pineapple upside-down)
Sunday, November 17, 2013
Roti wholemeal dan sup cendawan berkrim
Friday, November 15, 2013
Makaroni bakar lagi
Masak untuk makan tengahari.....bersama nasi komok dan kek coklat....black majic
Resepi ulangan ni boleh dapat dari link nih....
http://zulfadreamland.blogspot.com/2012/08/macaroni-bakar.html
Nasi komok aka khao mok gai aka beriani siam
Nasi Komok aka Khao Mok Gai aka Nasi Beriani Siam
Saya hidangkan kepada staf pejabat yg dijemput lunch kat rumah.
Cara saya masak nasi. Ayam yang direbus hampir masak tu saya toskan airnya. Pastu saya sukat air sama jumlah dengan beras dan masak dalam periuk nasi.
Sources;- From Azian @ Aziancollection
For the Spice Mix
(Sumber dari web)
Resepi rempah komok
2 tsp curry powder (rempah kari daging)
1 tsp ground turmeric (serbuk kunyit)
1 tsp ground coriander (ketumbar)
1/2 tsp ground cumin (jintan putih)
1/2 tsp cinnamon powder (kulit kayu manis)
1 tsp salt
1 tbsp sugar
dan untuk cara memasaknya gini....
5 cawan beras basmathi
4 sudu minyak sapi
4-5 ulas bawang merah*
1 Inci halia*
4 Ulas bawang putih*
3 batang akar ketumbar
2-3 Sudu rempah komok
200 ml susu cair
1 ekor ayam
8 cawan air
garam secukup rasa
Rempah penumis
Rempah penumis.
1. Cuci ayam ( seeloknya di potong 4 saja)
2. Cuci beras basmathi dan rendam sebentar.
3.Hiris nipis bahan bertanda *
4.Tumis rempah penumis dan bahan yang dihiris dengan minyak sapi hingga naik bau.
5. Masukkan rempah komok dan kacau selalu supaya tidak hangus. Setelah nampak garing masukkan air dan akar ketumbar.
6.Masukkan ayam dan rebus ayam hingga hampir masak.
7. Angkat ayam dan toskan. Lumurkan ayam dengan garam dan kunyit. Perap sebentar biar ia mesra. Goreng ayam yang di perap samada garing atau tidak ikut citarasa sendiri.
8. Keluarkan 1 cawan kuah tadi untuk sos cili.
9. Masukkan kuah kedalam periuk nasi dan masukkan susu. biar ia menggelegak sambil di kacau. Masukkan garam secukup rasa.
10. Masukkan pula beras yg telah di toskan.Tutup dan biarkan ia masak.
BAHAN SOS CILI
1 Cawan air kuah nasi komok*
6 biji cili merah*
2 Ulas bawang putih*
4 tangkai daun ketumbar*
gula, garam ,cuka (secukup rasa)
1. Kisar semua bahan bertanda *.
2. Masak hingga agak pekat.
3. Perasakan ia dengan garam, gula(jika ada guna gula nisan dari thai) dan cuka (saya guna limau nipis) secukup rasa.
4. Hidang bersama nasi komok.
Black magic cake dengan chocolate ganache
Buat kek ni sebagai pencuci mulut tetamu yg datang lunch kat rumah. Simple deco jer sebab kesuntukan masa untu sediakan 2 menu utama....nasi komok dan makaroni bakar.
Black Magic Cake dengan Chocolate Ganache
Oleh:Noor Abdul Rahim
Like:www.facebook.com/bukuresepi
Bahan-bahan cake :
1 3/4 cawan tepung naik sendiri (220g)
1 3/4 cawan gula (350g) - saya kurangkan dalam 1/5 cawan gula
3/4 cawan serbuk cocoa (65g)
1 sudu kecil garam
2 biji telur
1 cawan air kopi (1 sudu besar nescafe/sebuk kopi + 1 cawan air panas)
1 cawan buttermilk (boleh buat sendiri 1 cawan susu + 1 sudu besar cuka putih, kacau & biarkan 5 minit)
1/2 cawan minyak sayuran (120ml)
1 sudu kecil esen vanila - tak letak
Saya tambah 1 sk baking soda
2 sb susu pekat
cara-cara :
1. Alas tin pembakar dengan kertas pembakar cake
2. Masuk kan kesemua bahan cake kedalam mangkuk pemukul. Pukul selama 2 minit (medium speed)
3. Bakar antara 30 - 40 minit pada suhu 175 darjah celcius.
Bahan-bahan untuk ganache :
1 cawan heavy cream
250g semi sweet chocolate atau milk chocolate sekiranya suka lebih manis
Cara-cara :
1. Panaskan cream hingga hampir mendidih (sentiasa dikacau)
2. Masuk kan chocolate dan gaul hingga semua chocolate cair dan tidak berketul.
3. Biarkan sejuk sedikit sebelum tuangkan keatas cake.
Pilihan topping yg lebih murah....
Coklat ganache
200 gm susu isian sejat
600 gm coklat masakan
1 sb madu atau margerin
Cara seperti di atas...
Wednesday, November 13, 2013
Red, blue and green velvet whoopie pies
http://www.browneyedbaker.com/2011/02/10/red-velvet-whoopie-pies/
3 cups all-purpose flour
1/3 cup cocoa powder
1 teaspoon baking powder
½ teaspoon baking soda
½ teaspoon salt (i omit)
½ cup unsalted butter, at room temperature (i used 125 gm salted)
½ cup vegetable shortening ( i used 125 gm)
½ cup light brown sugar
1 cup granulated sugar
2 eggs
2 teaspoons vanilla extract
3 teaspoons red food coloring
1 cup buttermilk
4 ounces cream cheese, at room temperature
4 tablespoons unsalted butter, at room temperature
3½ cups powdered sugar
1 teaspoon vanilla extract
Sunday, November 10, 2013
Roti jala polkadot 3D, puding trifle dan tart coklat menu birthday party
2 cawan air (saya tambah 1/5 cawan air lagi)
1 cawan santan atau susu
1 biji telur
Garam secukup rasa
Pewarna pilihan
Saturday, November 9, 2013
Watermelon look alike raisin bread
Hari ni meroti lagi. Tapi kali ni my BM tolong ulikan.... Resepi kali ni saya kidnap dari http://veronteokitchen.blogspot.com/2013/08/watermelon-look-alike-raisin-bread.html. Teruja tengok roti tembikai yg tak rasa tembikai tu.Kejadiaan roti saya takde la lawa sangat tapi rasa....sodap jerr....kuar jer oven macam biasa....separuh kena ngap.
http://www.youtube.com/watch?v=diUDQmlOQfI
Ingredients:
320 g bread flour
1 medium egg (about 50 g)
3/4 teaspoon instant dry yeast
50g unsalted butter (room temperature)
1/2 teaspoon salt
20 g fine sugar (I used 30 g)
160 c.c. milk
3/4 cup raisins
green food colouring
red food colouring
Method:
1) Place all the ingredients into a mixing bowl,except butter and raisins. Beat until a dough is formed.
Add in butter to beat till an elastic and smooth dough is formed.
2) Divide dough into 3 portions, 1/2 for red (about 300g), 1/4 (about 150 g) for green and the other
1/4 (about 150 g) is original (no add colour).
3) Add red food colour to the largest portion of dough and knead until combined, add in 3/4 cup pf raisins until raisins are incorporated into the dough. Place in a lightly oil container, cover with plastic wrap and place in a warm spot to rise until doubled in size (about 45 - 60 minutes).
4) Add green colour to one the 1/2 portion of dough. Cover with plastic wrap and leave to rise until doubled in size, The remaining half portion do not need to add colour, also cover with wrap and leave to rise until doubled in size.
5) Once the dough have doubled in size, place the red dough on the table lightly dusted with flour. Punch down to remove air bubbles and roll into a log shape. The length of the red log should be the length of the bottom of the bread pan.
6) Roll out the white dough with a rolling pin until large enough to completely cover the red log. Brush some milk on the white dough and then wrap the white piece around the red log. Make sure the red is covered and pinch the seams firmly to seal .
7) Roll out the green piece of dough until large enough to cover the white log shape. Brush with some milk and wrap completely around the white log, pinch the seams firmly to seal. Place the log into a greased loaf pan ( I used 5" x 9" x 3"ht). Cover with plastic wrap and leave to proof for 60 minutes or doubled in size.
8) Bake in a preheated oven at 170 degree C for 35 - 38 minutes.
9) Remove from oven and demould immediately, let it cool on the rack.
Biskut chipsmore ada peminatnya
Atas permintaan harini buat biskut chipsmore ni lagi. Cumanya kali ni saiz di kecilkan sikit.
Bahan-bahan :
*500 gm tepung gandum
2 biji telur
250 gm mentega
50 gm shortening
1 sb esen vanila atau ble letak serbuk coklat 2 sb
115 gm gula halus
110 gm gula perang
100 gm choc chips (nak letak lebih pun boleh)
250 gm almond flake (nak letak kacang lain pun boleh)
*1 sk baking soda
*1 sk baking powder
*2 sb susu tepung
Cara - cara :
1) pukul mentega bersama gula halus hingga kembang
2) masukkan telur dan pukul lagi
3) ayak *
4) masukkan * yang telah diayak dan adun sebati.
5) masukkan badam dan gaul rata. Rehatkan setengah jam.
6) bulat dan leperkan dan letak coklat chip atau gaul coklat chip sekali dalam adunan, bulat dan leperkan. ( buat besar2 skit macam saiz chipsmore kat kedai tu....)
7) bakar dlm oven dgn suhu 160c selama 15 minit
Friday, November 8, 2013
kek karot walnut versi 2
Resipi diambil dari Myresipi oleh newbie123 dan sahabatku airtangan cik siti. Dah dua hari berturut2 buat kek karot....ramai pulak peminat kek nih. Kek ni member setaman tempah sempena konvo hubby n 2nd anniversary diorang.
Saya masih amatur bab deco2 nih....jadi terima la deco bodo2 gitu....segan i nak share gambarnya u...
Bahan2 (adunan penuh) :
2 1/2 cawan parutan karot
4 biji telur
1 cawan minyak masak
1 1/2 cawan gula putih
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu serbuk kayu manis
1 sudu teh serbuk buah pala
1 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh garam
1 cawan kacang pecan atau walnut yg dicincang
Cara2 :
1) Tepung, soda bikarbonat, baking powder, serbuk kayu manis, nutmeg dan garam semua diayak sekali.
2) Pukul telur dan gula hingga sebati. Guna hand whisk je... guna senduk kayu pun boleh. Bila dah sebati, masukkan minyak dan pukul lagi
3) Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan (2)
4) Masukkan esen vanilla, carrot dan kacang. Kacang hingga sebati.
5) Masukkan kedalam bekas/tin yang sudah dilengser dengan minyak dan bakar dengan kepanasan 160-180C (ikut oven) selama 40-60 minit (oven perlu dipanaskan terlebih dahulu dalam 10 minit).
Creamcheese topping
360g cream cheese
70g mentega - untuk lebih sedap, guna jenis pure butter
200g gula aising
1 sk ekstrak vanilla
Pukul cream cheese bersama mentega hingga kembang.
Masukkan gula aising dan vanilla sedikit demi sedikit sambil memutar.
Thursday, November 7, 2013
Brazillian carrot cake
Cantik sungguh warna semulajadi kek nih...buatnya mudah dan rasanya sangat sedap lagi berkhasiat.....korang s3mua patut cuba resepi ni tau...
Saya share dua resepi satu ada letak susu n satu lagi tak.....saya try dua2 dan hasilnya sgt sedap. Yg resepi letak susu tu saya tambah 1/4 cawan walnut dan 1 sb poppy seed.....
Sumber daripada http://foodcookture.com/2011/11/23/carrot-cake-brazilian-style/
Brazilian Carrot Cake (Bolo de Cenoura)
Yields approx 24-28 pieces (approx size: 2×2 inches/5x5cm) if using rectangular 12×9 inch (30x23cm) pan.
Cook time: 30-40 min (cake)
Cooking temp: 350°F/180°C
Ingredients:
4 small or 3 medium (250g) carrots, chopped
3 eggs, separated yolks and whites
1 ½ cups (300g) granulated (superfine/caster) sugar
1 tsp (5ml) pure vanilla extract
1/3 cup + 1 Tbl (100ml) vegetable oil (I use canola)
½ cup milk (125ml) (you can replace the milk by adding an equal amount of oil to the recipe)
2 cups (280g) all-purpose flour
pinch of salt
1 Tbl (15g) baking powder
Chocolate glaze:
1 cup (250ml) milk (more if you prefer a thinner coating)
4 Tbl (24g) unsweetened cocoa powder
¼ cup (50g) granulated sugar (if you prefer it sweeter, you can add another
¼ cup or 50 g of sugar – for a total of ½ cup or 100g of sugar)
1 Tbl (9g) corn starch
Cake directions:
First separate the egg yolks from the whites and beat the egg whites into stiff peaks. Set aside.
Note: Beating the egg whites separately incorporates more air into the batter; which is a very important step to achieving a soft fluffy cake (I do this for every cake recipe).
However, to simplify, you can also put the entire egg into the blender if you wish to skip this step.Blend the chopped carrots, egg yolks, sugar, vanilla, oil, and milk in a blender until well mixed and carrots are thoroughly blended.
Note: I usually blend for approximately 5 minutes to make sure the eggs are well blended and not leave an “egg-y” smell or aftertaste.In a separate bowl, sift flour and salt.
Pour carrot blended mixture into the dry ingredients bowl and mix well.Slowly combine 1/3 of the whipped egg whites into the batter (the batter will feel a bit “heavy” so incorporate the egg whites slowly not to take away the “airiness”).
When well mixed, slowly combine the rest of the egg whites into the mixture.Add the baking powder and slowly incorporate it into the batter; do not over mix at this point.
Note: Baking powder is very delicate and should always be added as a last step whenever possible. Butter and flour a baking pan (I usually use a rectangular 12×9 inch (30x23cm) pan, but you can use any shape you prefer).
Bake at 350°F/180°C for 30-40 minutes.Note: Adjust cooking temperature depending on the size and type of pan you use. Check the cake at 20 minutes to perhaps adjust cooking time.
Important note:
Every oven is different and I always check recipes approximately half-way and again two-thirds of the way to make sure I don’t overcook anything; especially when making a recipe for the first time.
Chocolate glaze directions:
Combine milk, cocoa powder, sugar, and corn starch into a blender or mix thoroughly.Pour into sauce pan and cook over low-medium heat stirring frequently so the mixture does not stick to the bottom of the pan.Once the mixture begins to thicken (approx 5-8min), remove it from heat and pour it over the carrot cake while still warm.
BRAZILIAN CARROT CAKE (BOLO DE CENOURA)
http://brazilianflairintheusa.com/brigadeiro/
Preparation:
5-6 medium sized carrots, peeled and chopped
1 cup sugar
4 eggs
1/2 cup vegetable oil
2 1/2 cups flour
1 pinch salt
1 tablespoon baking powder
Preheat the oven to 400ºF. In a blender combine eggs, sugar, oil, and carrots. Blend on high until all is combined and is a pureed mixture.
Combine all dry ingredients in a bowl. Add to the pureed mixture and mix well. Pour batter into a cake pan, cupcake pan or loaf pan and bake for about 30 minutes, or until a toothpick comes out dry.(If using a bundt or cake pan, butter and flour pan before filling with batter)
Brigadeiro receipes
1 can Sweetened Condensed Milk
3-4 tablespoons of sweetened chocolate powder
1/4 C. butter
non-stick pan
pinch of salt
Preparation:Over medium-low heat, stir constantly the first three ingredients.Cook the mixture until it thickens (about 10 minutes) enough to show the pan bottom during stirring (it will be firm enough to stay together and not spread) Pour into a greased dish and let cool to room temperature. Grease your hands with butter and take small amounts of candy and form into 1 1/2 inch balls.Roll the balls in chocolate sprinkles to decorate.