Pages

Monday, July 29, 2013

Lepat pisang karot

Semalam buat air karot. Selalunya hampasnya orang buang tapi saya akan gunakan untuk buat cucur atau lepat. Sayang sbb banyak serat kat hampas dia tu. Saya tak letak inti kelapa sbb karot tu ada rasa mcm letak kelapa dah...

Cuba la...sedap tak tipu. Anak saya yg kecil tu suka betul makan lepat ni. Sejukkan dulu baru makan sebab kalau panas lepat ni agak lembik.

Bahan2nya

2 cawan pisang awak/abu masak - dilenyek
1 cawan hampas karot (karot dikisar halus dan ditapis airnya utk buat air karot susu)
1 1/2 cawan tepung
Gula secukup rasa
1/2 sk garam
Daun pisang yg dilayukan secukupnya
-----------

Gaul semua bahan hingga sebati. Sudukan adunan di atas daun kelapa. Gulung dan lipat hujung daun pisang.

Kukus setengah jam atau hingga masak.

No comments:

Post a Comment