Pages

Saturday, July 27, 2013

Daging goreng kaprau

Sedapnya bau masakan ni. Rasanya pun sedap. Masak dia simple sangat....resepi yg saya cnp dari dapur kak jee ni berbaloi mencubanya.

BAHAN2:

250 gms daging batang pinang dihiris nipis (atau ayam)
2 sudu besar paste tomyam
cili api  diketuk2 (ikut kepedasan. resipi asal mesti pedas)
2 labu bawang besar (dibelah lapan dan dicerai2kan)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili
Daun selasih

CARA:

Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tomyam selama ½ jam.

Kemudian tumis 1 labu dulu bawang besar yang telah dikerat 8. Kemudian masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar.

Setelah agak garing, masukkan hiriisan daging yang telah diperap dan goreng hingga daging kecut.

Kemudian masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng. Masukkan daun selasih yang telah dipetik2, dicuci dan ditoskan.

Kemudian masukkan juga baki 1 labu bawang besar. Setelah bawang besar layu, padamkan api dan hidang.

No comments:

Post a Comment