Pages

Sunday, June 30, 2013

Pegaga dan udang masak lemak cili padi & sotong dan kacang panjang goreng kunyit

Pagi ahad ni buat sarapan n lunch sekali....hubby request nak mkn nasi sebelum bertolak ke lumut utk mancing... Pegaga tu fresh dari depan rumah...
Pegaga dan udang masak lemak cili api
1 kilo udang
3 cwn santan pekat
Pegaga
2 batang serai diketuk
1 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
Tumbuk
2 inci kunyit hidup
15 biji cili padi
5 ulas bawang merah
--------
Masukkan santan, bahan tumbuk dan serai ke dalam periuk. Masak hingga mendidih. Kacau selalu supaya tak pecah minyak. Masukkan udang, pegaga, asam keping dan garam secukup rasa. Masak hingga udang bertukar warna dan melengkung. Tutup api.
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
Sotong dan kacang panjang goreng kunyit
1/2 kilo sotong
1 ikat kacang panjang
2 inci halia - hiris
4 ulas bawang putih -hiris
4 ulas bawang merah  - hiris
10 bili cili padi - belah tengah
2 inci kunyit hidup - tumbuk
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
-----
Panaskan minyak. Tumis bahan2 yg dihiris, kunyit dan cili api sampai naik bau. Masukkan sotong dan kacau rata. Masukkan garam.
Masukkan kacang panjang dan kacau dalam lebih kurang 2 minit. Angkat dan hidangkan.
- saya suka kacang yang rangup jadi goreng sekejap jer.....
Sedikit info berkenaan Pegaga
Nak tahu lanjut boleh baca di sini
 
"Pegaga mengandungi bahan aktif seperti triterpenoid glikosida (terutama asiatikosida, asid asiatik, asid madecassik, madikassosida), flavenoids (kaemferol dan quercetin), volatile oils (vallerin, camphor, cineole dan sterols tumbuhan seperti campesterol, stigmasterol, sitosterol), pektin, asid amino, alkaloid hydrocotyline, myositol, asid bramik, asid centellik, asid isobrahmik dan asid betulik. Di Malaysia, pegaga amat popular di kalangan tiga kaum utama negara ini iaitu Melayu, Cina dan India. Bagi kaum Melayu, ia di makan secara segar sebagai ulam, bagi kaum Cina digunakan sebagai minuman penyejuk badan, manakala bagi kaum India, digunakan sebagai tonik kecerdasan minda."
 

No comments:

Post a Comment