Pages

Sunday, June 16, 2013

Nasi goreng tomyam simple

Bahan2

15 ekor udang sederhana (boleh dipelbagaikan dengan sotong, ayam dan daging)
5 cawan nasi sejuk
*1 labu bawang besar
*5 labu bawang putih
*5 biji cili api
*1 cawan ikan bilis
5 helai daun limau purut dihiris kecil
2 batang serai diketuk
1 cawan mix vage
(sayur boleh diperbagaikan dgn bunga kobis, sawi, kobis, karot dll)
2 sb kicap pekat
2 sb sos tiram
2 sb paste tomyam
Garam secukup rasa

-----
Tumbuk lumat *. Panaskan minyak dan tumis bahan2 yang ditumbuk. Bila dah naik bau masukkan sos tiram, paste tomyam dan kicap pekat. Goreng hingga sebati. Masukkan serai.

Masukkan nasi dan gaul rata. Masukkan garam secukup rasa. Gorengkan hingga rata dengan bahan tumis. Masukkan udang dan masak hingga Udang berubah warna.

Masukkan mix vage, sayuran dan daun limau purut. Goreng hingga layu.

***saya guna api kuat utk goreng nasi.
Kalu ayam, daging dan sotong, saya akan masukkan semasa menumis. Selepas msk sos tiran dll. Udang tidak boleh dimasak lama jadi saya masukan selepas masuk nasi

No comments:

Post a Comment