Pages

Wednesday, June 26, 2013

Kari devil portugis

Saya copipes resepi dan tips dibawah dari Air tangan orang rumah bapak..... Namanya menggerunkan. Tapi rasanya ok jer.....rasanya ala1 asam pedas dan tak lengkap tanpa biji sawi. Cili merah tu kalau rasa1 tak cukup pedas boleh le tambah dengan cili padi sikit.

"Mengikut kepada tips yang diberikan Chef Adu, kari devil yang menggunakan daging perlu diperap dengan sesudu dua cuka terlebih dahulu bagi menyerap rasa masam ke dalam daging. Seeloknya dicadangkan menggunakan daging batang pinang dan perap lebih kurang 30 hingga 40 minit. Kalau guna ayam tak perlu perap yer......"

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong 12 
3 labu bawang besar - kisar
6 ulas bawang putih - kisar
5 tangkai cili merah - kisar
3 cm halia - tumbuk
3 biji buah keras - tumbuk
3 cm kunyit hidup - tumbuk
1 sudu kecil biji sawi
sedikit gula
sedikit garam
1 sudu besar cuka  
2 biji terung bulat / bendi (saya tambah)

Cara menyediakannya:
1- Bersihkan ayam, toskan.
2- Tumis biji sawi dan semua bahan kisar sampai pecah minyak. 
3- Masukkan ayam dan masak sampai kecut. Tuangkan secawan air. Tutup periuk agar ayam cepat empuk. 
4- Masukkan semua bahan tumbuk dan gaul rata. Masukkan garam, gula dan cuka secukup rasa. Masukkan juga terung atau bendi. Biarkan empuk selama beberapa minit.
5- Kacau hingga sebati dan sesuaikan rasa. Biarkan mereneh dan agak pekat. Sedia dihidang bersama nasi atau roti. 

notajari: buah keras berfungsi memekatkan kuah.

No comments:

Post a Comment