Pages

Friday, June 21, 2013

Bengkang aka bingka jagung

Malam ni akhirnya cita2 utk membingka jagung menjadi realiti. Entah le ngidam ke apanya rasa membuak2 nak makan bingka jagung. Tak mau yang beli...selalu tak kena selera. Jadinya cuba la resepi Zaidatulazra fotopage nih....

Bahan2:

4 cwn tepung gandum
7 cwn santan (saya kurangkan jadi 6 cwn)
2 cwn gula
1 biji telur
Sdkt garam
1 tin jagung creamy (saya letak dekat 2 tin)
(kalo nk buat bengkang pandan..tukar jagung dgn perisa pandan jela)
*jagung ni blend jugak..tp kejap je ok..nk bagi ade ketul2 skit..kalo x suke ade ketul2 jagung tu blend le semua

Cara membuatnya:

1)Blender semua bahan hingga sebati (lecehla kalau nak kacau dgn tgn nanti berketul nak kena tapis pulak)
2)Bakar dgn suhu 180degree selama 60minit atau sampai masak. Gunakan api atas jer utk garingkan bahagian atas.

No comments:

Post a Comment