Pages

Tuesday, February 19, 2013

Roti sosej pintal

Semalam anak sulung bawa balik seketul roti sosej. Punya la suci hati anak ummi ni, dia potong roti tu n share dgn adik2 yg bertiga tu...kesian pulak ummi tengok....

Mlm tu juga ummi google resepi n jumpa yg berkenan kat blog from bakery to embroidery...terus mula projek balik keja tadi....hopefully anak2 ummi suka ye....

Bahan2 - tuk doh
190ml air - akak guna air suam
400gm tepung roti
5tbsp gula kastor
1tsp garam
2tbsp susu tepung
1 biji telur
2 tsp yis
60gm butter
1/4 tsp pelembut roti - saya guna 4 sb water roux

Bahan2 lain

12 batang sosej
Sos cili secukupnya
Cheese secukupnya
Mayonis secukupnya

Cara2 -

1. Campurkn yis ngn separuh air suam dlam sebuah cawan.
Masukkn sedikit gula. Biar seketika hgga yis berbuih.
Masukkn bahan2 kering ke dalam mangkuk. Masukkn  marjerin & kacau hgga sebati - tepung akan membentuk butir2 kecik.
Masukkn telur & kacau.  Masukkn air yis ke dalam mangkuk sedikit demi sedikit sambil adunan diuli. Uli hgga mendapat adunan yg x melekat dkt jari. Jika air yis x cukup, leh gunakn air suam lebihan td. Pastikan masukkn air sedikit demi sedikit. Masa buat ari tu, akak x guna abis air tu. Bila dh dpt doh yg licin, bahagikn doh kepada 12 bahagian & bulat-bulatkn. Masukkn semula doh yg bulat2 tu ke dalam mangkuk & tutup ngn apa2 penutup. Biar selama 20minit. 

Selepas 20min, amik sebiji doh & canai cam nk buat karipap.
Pastu, amik sebatang sosej & letakkan di salah satu hujung doh. Then gulungkn doh hgga menyaluti sosej.

Amik pisau & hiris2 doh td tp jangan sampai putus plak.

Ikut la brapa bnyk hirisan tu yg u all nk. Klau bnyk hirisan dia, roti yg terbentuk pn akan jd panjang..

3. Bila dh abis hiris, tolak hirisan tu ke kanan & ke kiri secara selang-seli. Nnt dapat la bentuk kat atas tu. Tekan ckit permukaan dia, jgn kuat sangat plak.. Pastu amik doh yg lain & ulang Langkah 2 & Langkah 3 ni.

Buat hgga semua doh habis. Biar roti selama 40minit. Lepas 40minit, sapukan sos cili di atas permukaan roti & taburkn cheese 4.

Bakar pada suhu 170-180'C selama 12minit @ hgga roti masak sepenuhnya. Pastu bleh la mkn panas2. Nota : Panaskn oven dlu sblm masukkn roti dlm oven.

No comments:

Post a Comment