Pages

Sunday, February 10, 2013

Pengat/Bubur Nangka Caca Marba

Duduk umah cuti2 m'sia ni rasa lapar jer...semua benda teringin....pg pasar lambak, nampak tu nak, nampak ni teringin...cuaca pulak mendung...sejuk jer...

Bila dah beli mula la mereka cipta resepi ikut sedap tekak aku arini.....maka terhasillah

Bubur nangka caca marba..

5 ulas Nangka potong kecil atau memanjang
4 tungkul Jagung hiris nipis
1 cwn Caca di rebus hingga kembang dan tos
4 biji Pisang Abu dibelah dua dan kerat dua
1/2 cwn Sagu basuh dan toskan
5 cwn Santan
Gula dan garam secukup rasa

-----
Rebus jagung lebih kurang 10 minit. Masukkan pisang masak lima minit.
Tambah garam dan gula.
Masukkan sagu dan masak hingga sagu jernih.
Masukkan santan dan caca.
Masak hingga mendidih. Kacau selalu supaya santan tak pecah minyak.
Masukkan nangka dan masakkan lebih kurang 5 minit dan tutup api.
Kalau rasa pekat sangat boleh tambah air atau santan.

No comments:

Post a Comment