Pages

Monday, December 31, 2012

Apam mentega

Amik resepi dari blog yatiememories. Berbanding dengan apam gula hangus yg pakai minyak tu, rasanya lebih lemak dan lembut sebab letak mentega dan susu....

Bahan-bahan ( +-50 biji )

Bahan (A)
Bahan2 utk gula hangus:-
11/2 cawan gula pasir
1 cawan air
250 gm mentega

Bahan (B)
3/4 cawan gula castor (saya letak 1/2 cwn jer - lain kali kena kurangkan lagi skit)
4 biji telur
3 cawan tepung gandum ayak besama 2 sudu teh soda bikarbonate
1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanila

Cara membuat gula hangus
Masukkan gula dlm periuk, masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
Padamkan api (utk mengelakkan air gula terpercik semasa kita tuang air) dan masukkan air.
Nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.

Cara menyediakan adunan apam mentega.

Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
Kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
Perap selama 1/2 jam.
Panaskan pengukus dan acuan lompang. Tuangkan adunan ke dlm acuan yg di sapu sedikit minyak.
Adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min.
Tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.

No comments:

Post a Comment