Pages

Wednesday, August 8, 2012

Ikan masin goreng asam jawa/gelugur

Ini antara juadah pembuka selera di bulan puasa. Simple tapi menyelerakan tambah2 ada bawang tu. Resepi ni saya dapat dari member ofis, mak mertua dia masak utk juadah berbuka di pejabat. Kengkawan tumpang sekaki. Nak cuba ini caranya..

Bahan2

2 keping ikan masin talang/kurau dipotong kecil2
1 biji Bawang besar kuning (yg merah pun boleh)
5 ulas Bawang putih
15 biji cili api (kalau nak pedas boleh tambah kuantiti)
3 sb air asam jawa pekat (menurut kata kawan saya tu, asam jawa ni boleh gak gantikan dengan asam keping)
----------------------
Goreng ikan masin (jangan terlalu garing). Ketepikan.
Tumis bawang putih dan cili api.
Masukkan bawang besar.
Masukkan ikan masin.
Masukkan air asam jawa dan kacau hingga sebati.






No comments:

Post a Comment