Pages

Sunday, April 15, 2012

Mee Kari



Bahan-bahannya

1 1/2 biji bawang besar

6 ulas bawang putih

1 inci halia

segenggam ikan bilis

3 sb serbuk kari daging

1 sb serbuk kari ikan

2 sb cili boh

1/2 cwn air asam jawa pekat

2 1/2 liter santan dari 1 biji kelapa

sotong, ayam, kerang, udang

Garam

1 sk gula

----

Kisar bawang besar, bawang putih, halia dan ikan bilis hingga hancur.

Tumis hingga naik bau.

Masukkan serbuk kari dan tumis hingga garing/pecah minyak.

Masukkan air asam dan gaul rata.

Masukkan ayam/sotong.

Kacau hingga separuh masak.

Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa.

Biarkan mendidih. Udang/kerang masukkan 5 minit sebelum tutup api.


---------------------

1 kg mee kuning di celur

Tauge/sawi/kacang panjang dicelur

Bawang goreng

Cili dihiris nipis

Fish cake/fish ball/tauhu goreng

Daun pudina

Limau nipis/kasturi


No comments:

Post a Comment