ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
▼
Saturday, March 3, 2012
Pengat Skoteng
Skoteng yang dah celur.............Ni dah jadi pengat....campur keledek dan labu
Bahan-bahan
1/2 cwn skoteng di rebus lebih kurang 10 minit....
3 biji keledek oren
1/4 biji labu
3 cwn santan pekat
3 cwn air
Gula melaka yang dimasak dengan air hingga pekat dan tapiskan
Garam secukup rasa.
------------
Rebuskan keledek dengan 3 cwn air. bila dah separuh empuk, masukkan labu.
Bila kedua2nya dah empuk masukkan skoteng.
Air gula melaka dan garam.
Masukkan santan dan masak hingga mendidih dan kacau selalu supaya tak pecah minyak.
Bila dah mendidih tutup api.....sedia dimakan....
No comments:
Post a Comment