Pages

Tuesday, January 24, 2012

Apam Yogurt


Cantik kejadian apam ni. Rasanya pun sedap. Resepi apam ni saya ambil dari blog masam manis. Tq yer....saya post kat blog ni pula...

Apam yogurt

2 cawan gula castor (guna 1 1/2 cawan jer.....tu pun dah manis)
1 sdt ovallete
2 cawan tepung gandum
1 cawan yogurt asli
2 biji telur
1/2 st double action baking powder
1 st serbuk koko (Tak pakai)
1st pes coklat (Saya guna pewarna merah)
__________________________________
Campur semua bahan di atas dalam mixer.
Pukul sampai adunan menjadi pekat, pucat warnanya..*guna high speed.
Adunan menjadi pekat seakan-akan yogurt..
Asingkan sedikit daripada adunan tersebut (lbh krg 5 sdb) dan campurkan serbuk koko dan pes coklat, gaul sebati.
Sendukkan adunan putih ke dalam cup muffin 3/4 cup, sudukan sedikit adunan coklat atasnya.
Kukus dengan api kuat, pastikan kukusan sudah betul-betul panas baru letakkan kuih tadi.Kukus lebih kurang 15 minit, adunan yang masak akan mekar tersenyum...
Sejukkan &; simpan dalam bekas tertutup.
*Pes coklat, serbuk koko boleh diganti dengan apa bahan lain jika inginkan kelainan contoh jem atau filling dan pewarna kesukaan
*Pastikan menggunakan api yang besar semasa memasak air kukusan dan pastikan juga air kukusan benar2 telah mendidih sepenuhnyer barulah diletakkan apam untuk mendapatkan apam yg mekar.
Penutup kukusan juga hendaklah di balut dgn towel atau kain supaya air tidak menitik atas apam.

ZAIDI'S Nasi Briani Johor


(Untuk 20 orang)
15 Pot Brasmati direndam selama 20 minit dan toskan hingga kering
2 pokok daun ketumbar
250 gm daun pudina
4 helai daun pandan
4 biji bawang Besar - kisar
20 ulas bawang merah dihiris dan digoreng
2 labu Bawang Putih - kisar
2 inci Halia
1 sb Ibu Briani
3 kuntum Bunga lawang
2 btg Kulit Kayu Manis
8 biji Buah Pelaga
1/2 cwn minyak masak
1 cwn Minyak sapi QBB
1 tin Susu Cair
air ikut sukatan beras kurang 1 sebab campur susu.
Garam secukup rasa
Gajus dan kismis
Sedikit Pewarna Merah dan Kuning
___
Tumis semua bahan yang dikisar bersama daun pandan dan rempah tumis.
Masukkan ibu briani.
Masukkan masukkan air. Masak hingga mendidih.
Masukkan susu dan garam. Biarkan mendidih.
Masukkan beras, jgn kacau sehingga kering.
Masukkan daun-daun, gajus, kismis dan bawang goreng.
Kacau sekejap dan biarkan nasi tanak.
Titiskan pewarna dan biarkan selama lima minit dan kacau. Jangan lupa tutup api.....

Kek Red Velvet (MRY)


  • 2 1/2 cup tepung kek (Guna tepung gandum jer)
  • 1 sudu kecil serbuk penaik diayak
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 2 oz pewarna merah (kalau xtau sukat dlm oz, campurkan dengan serbuk koko sampai boleh jadi pes pun cukup)
  • 1/2 cup butter
  • 1 1/2 cup gula
  • 2 biji telur pada suhu bilik
  • 1 sudu kecil ekstrak vanila/ 2 sudu kecil esen vanila
  • 1 cup buttermilk pada suhu bilik. kalau xdpt beli kat kedai, resipinye ade di bawah
  • 1 sudu kecil cuka putih
  • 1 sudu kecil sodium bikarbonat/baking soda

  • Buttermilk
  • 1 cup (240 ml) susu kotak full cream
  • sama ada 1 3/4 sbesar cream of tartar atau 1 sbesar cuka putih atau 1 sbesar jus lemon

  • Cream cheese frosting
  • 2 buku cream cheese, dilembutkan
  • 1/2 cup butter dilembutkan
  • 1 sudu kecil ekstrak vanila/ 2 sudu kecil esen vanila
  • 2 cup gila icing, diayak. kalau xsuke manis boleh kurangkan gula tp saya guna 2 1/2 cup

Cara-cara

  1. BUTTERMILK: campurkan tartar atau cuka atau jus lemon pada susu dan biarkan selama 15 minit. Kacau rata sebelum guna. Ataupun campurkan 3/4 cup plain yoghurt bersama 1/4 cup susu pun boleh jugak. Ikut mane yang sesuai.
  2. KEK: sapukan butter pada 2 loyang bulat bersaiz 9 inci ataupun 3 loyang bulat bersaiz 8 inci. Panaskan oven pada suhu 170 darjah celsius.
  3. Ayakkan bersama tepung kek dan serbuk penaik di dalam satu bekas sederhana. Di dalam satu bekas kecil, gaulkan serbuk koko dengan pewarna merah sehingga menjadi pes yang tidak berketul.
  4. Dalam satu bekas besar, pukul butter dengan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu per satu, kemudian masukan esen vanila dan pes koko merah tadi. Ratakan campuran dengan spatula sambil memukul.
  5. Perlahankan mixer, masukkan 1/3 daripada tepung dan pukul rata, kemudian masukkan 1/2 daripada buttermilk, pukul rata lagi. Masukkan 1/3 lagi tepung,pukul dan semua buttermilk,pukul dan kemudian kesemua tepung yang tinggal.
  6. Campurkan cuka dengan baking soda dalam satu bekas kecil. Nanti die berbuih. Cepat2 campurkan dalam adunan kek dan gaul kemudian masukkan dalam loyang dan bakar.
  7. Bakar pada suhu 170 darjah celsius selama 25-30 minit. Kek ni moist, so kene cek awal. Bile cucuk dengan lidi je dah bersih, keluarkan dari oven.
  8. Sejukkan kek selama 10 minit sebelum keluarkan dari loyang. Pastikan kek dah betul2 sejuk sebelum letak frosting.
  9. CREAM CHEESE FROSTING: Pukul butter dengan cream cheese sampai halus, perlahankan mixer dan tambahkan gula icing dan esen vanila.
  10. Untuk letak frosting, terbalikkan kek pertama supaya bahagian kek yang rata di atas, sapu frosting di bahagian rata kek,lagi tebal lagi sedap. kemudian letakkan kek yang kedua atas kek tadi, bahagian yang rata menghadap bawah. kemudian sapu frosting di seluruh kek.

Monday, January 23, 2012

Rainbow Cupcake




RESEPI COPY PASTE DARIPADA BLOG MASAM MANIS.....TIMA KACIH....

11/2 cwn tepung gandum
2 sdk baking powder
Secubit garam garam
1/2 cwn butter ~ suhu bilik
3/4 cwn gula castor ~ kurangkan sebab manis
3 biji putih telor ~ suhu bilik ( saiz B)
1sdk esen vanila
3/4 cawan susu segar ~ suhu bilik
_______________________________
Ayakkan tepung, baking pwder dan garam ~ ketepikan
Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan paper cup putih secukupnya dan susun dalam muffin tray
Ayakkan tepung, baking pwder dan garam ~ ketepikan
Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan gebu atau butter bertukar warna putih .
Masukkan telur putih dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
Masukkan esen vanila
Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar
Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.
*Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga.
maksudnya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung

Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan
Letakkan pewarna dalam setiap bekas dan gaul rata
Tompokkan setompok setompok warna berlainan warna dan berselang seli dalam paper cup
Buat hingga semua adunan habis
* untuk mudah masukkan adunan dalam plastik bag atau pipping bag
Gunakan lidi bersih dan buatkan satu putaran pada permukaan kek
Bakar dalam oven selama 25 minit atau sehingga kek masak sempurna.
 

Saturday, January 21, 2012

BANANA YOGURT ICE BLENDED


Resepi ni dihasilkan selepas makan kat satu restoran mana entah.....try la order, namanya pun dah lupa....cam sedap jer.....pastu balik beli bahan, buat la sendiri....menjadi plak....

Bahan-Bahannya

3 biji pisang berangan
7 susu besar plain yogurt
10 ketul ais
sedikit gula (bergantung pada kemanisan yang dihajati)
----------------
Cara-caranya

Potong pisang kecil-kecil. Masukkan semua bahan ke dalam mesin pengisar.
Kisar hingga semuanya hancur dan sebati.
Boleh la terus diminum.....

*****Boleh dipelbagaikan dengan buah-buahan lain seperti srawberry, kiwi, oren......

Tuesday, January 17, 2012

Cucur Nasi

Resepi ni dapat masa balik dari pasar kat stadium Shah Alam. On the way ke keta, dengar ustaz yang tengah bagi ceramah agama tu bagi resepi.....besoknya terus cuba buat. Emmm sedap gak...lembut je walau pun dah sejuk....Ustaz tu bagi cara basic jer...yg lain tu ikut citarasa sendiri ye....


1 cawan nasi sejuk
1 cawan air
1 genggam ikan bilis/udang kering
secekak daun kucai
1 biji bawang besar
1 cawan tepung
garam secukup rasa

-----
Kisar nasi, ikan bilis/udang kering/bawang hingga halus.
Tuangkan ke dalam mangkuk.
Masukkan tepung, garam dan kucai dan sebatikan.
Kalau keras ble tambah sedikit air.
Dah siap tu goreng je la....

*** kalau suka boleh juga letakkan udang basah, tauge, daun sup, daun bawang.....

Sunday, January 1, 2012

Roti Pori aka puri aka poree

Resepi ni saya dapat dari myresepi.....suka sangat bila nampak kembung camtu....yang paling bestnya sebab dah pandai buat sendiri....selalu makan kat mamak jer....sesuai sangat kalau dihidangkan bersama keema.



2 cwn tepung gandum
1 sk yis
1/2 sk garam
3 sb minyak masak
2 sb gula
175ml air panas
40-50 ml air

------------------

Satukan tepung dan yis. Gaul rata.

Satukan garam, gula, minyak dan air panas. Kacau hingga gula dan garam hancur.
Tuangkan ke dalam tepung dan menggunakan garfu kacau hingga jadi macam bread crumb.
Tambah air sedikit-sedikit dan uli hingga jadi doh.
Perap selama setengah jam. Lebih pun tak pe.
Bahagi 12 dan canai nipis macam nak buat karipap.
Goreng sebiji2 dengan minyak banyak....jangan terbalikkan cepat sangat...

Kek Gula Hangus



1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 sb butter
2 sk baking soda
1 cawan tepung gandum


_____

Gula pasir di masak hingga keperangan.
Masukkan air dan kacau hingga gula hancur.
Tambah butter. Sejukkan
Pukul telur hingga kembang.
Masukkan susu dan pukul lagi hingga sebati
Ayak tepung bersama baking soda.
Masukkan tepung ke dalam adunan telur dan kacau sebati.
Kemudian masukkan air gula dan sebatikan. Perap selama 3-4 jam.
Bakar 1 jam pada suhu 180-160 c atau kukus selama 1 jam.