ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
▼
Monday, November 7, 2011
Rainbow Velvet Cake
Bahan A
400gm tepung gandum
1 tsp baking soda
(Bahan A diayak)
Bahan B
2 buku mentega (500gm)
350gm gula kastor
2 tsp esen vanilla
5 biji telur
Bahan C
350ml susu segar
1 Tbsp cuka atau jus lemon
(Bahan C disatukan & dibiar selam 10 minit untuk dijadikan buttermilk, kalau tak beli aje yang dah siap)
Bahan D
perisa blueberry - warna ungu
perisa strawberry - warna merah
perisa pandan - warna hijau
perisa lemon - warna kuning
******saya tak guna perisa berbeza untuk warna yang berlainan tapi guna perisa vanila jer
Topping Cream Cheese
250gm cream cheese
80gm gula aising
1 tsp esen vanilla
CARA MEMBUATNYA :
1. Satukan Bahan A dan ketepikan
2. Pukul Bahan B hingga kembang, masukkan telur satu persatu diikuti Bahan A dan Bahan C berselang seli. Pukul hingga sebati.
3. Asingkan adunan kepada 4 bahagian. Masukkan campuran perisa dan perwarna, gaul sebati dan masukkan ke dalam acuan, bakar sehingga masak
4. Cream Cheese - Pukul cream cheese bersama gula hingga lembut, masukkan esen vanilla & whipping cream sedikit demi sedikit & pukul hingga rata & tidak berketul
5. Lapiskan setiap lapisan kek dengan cream cheese.
No comments:
Post a Comment