Pages

Tuesday, November 15, 2011

Kek Nenas Terbalik (Chef Wan)




Lapisan Bawah

1/4 cawan mentega

1/2 cawan gula perang

8 Keping gegelang nenas (dalam tin)

6 biji ceri merah/hijau


Lapisan atas

2 cwn tepung kek (saya guna tepung gandum jer)

2 st serbuk penaik

1/4 st garam

1/2 cawan mentega tanpa garam (disebabkan mahal saya guna mentega biasa tapi omit garam)

1 cawan gula halus

2 biji telur

2 sudu teh esen vanila

1 cawan/250 ml/8 oz bendalir) jus nenas (yang dalam tin tadi)

--------------------

Gris acuan kek bulat (81/2 inci) dengan 1/4 cwn mentega dan tabur gula perang di dasarnya.

Aturkan nenas dan letak ceri di bulatan nenas tersebut.

Ayak tepung, serbuk penaik dan garam.

Pukul mentega dan gula hingga gebu.

Masukkan bahan2 berayak, telur, esen dan jus nenas.

Pukul lagi dan tuang ke atas nenas tadi.

Bakar selama 45 minit pada suhu 175 c.





No comments:

Post a Comment