Pages

Saturday, November 12, 2011

Biskut Bangkit Mentega (MYR)


Bahan-bahan

  • 250 g tepung ubi
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula icing - diayak
  • 1 biji telur
  • secukup mentega lembut (nak lebih sdp guna yg berkualiti)
  • secukup bijan (opt)
  • 1 helai daun pandan (saya guna lebih untuk bau yang lebih kuat) - dikerat

Cara-cara

  1. Tepung2 disangar berasingan dengan daun pandan hingga ringan.( saya sangarkan sekali je.....orang terlebih rajin). Buang daun pandan dan sejukkan.
  2. Gula dan telur digaul rata dan masukkan tepung dan gaul lagi.(Kekadang saya gaulkan gula icing dengan tepung...buat ratakan....uli dengan mentega pastu baru masuk telur....macam buat semperit)
  3. Masukkan mentega sedikit2 sambil diuli hingga adunan lembut dan boleh dikepal.Canai doh dan terap,hias bijan jika suka.
  4. Bakar pada suhu 160C selama 15-20 min atau ikut kepanasan suhu oven masing2 hingga masak.

No comments:

Post a Comment