500gm tepung roti(high protein)
240ml air daun pandan
2 sudu besar madu
2 sudu besar susu tepung
3 sudu besar gula
1 biji telur(dipukul guna garfu dan guna sebahagian aja)
4 sudu besar shortening(lemak sayur)
3 sudu kecil yis
1 sudu kecil garam
4 sudu besar water roux
(cara buat water roux= 50gm tepung gandum dicampur 250ml air dimasak hingga pekat dan sedikit mendidih angkat dan sejukkan dan dapat 8 sudu besar)
Kelapa parut dimasak dengan gula,
daun pandan, beberapa kuntum bunga cengkih dan dimasukkan sedikit pewarna hijau.
Masukkan juga sedikit air. Masak seperti hendak membuat inti
ketayap.
Cara Membuat adunan
roti
1.Masuk
semua bahan tersebut dan kalau guna BM ikut mengikut aturan BM(bread
Maker).
2. Kalau guna BM tekan On untuk bread dough dan bila sudah siap boleh ke aturan 4.
3. Kaedah tangan. Uli semua bahan tersebut hingga tak lekat ditangan(masa menguli tak sampai pun 5 minit). Selepas itu masukkan ke dalam plastik adunan tersebut dan digolek-golek atas permukaan meja contohnya sehingga lebih kurang 5 minit atau adunan nampak elastik. Keluarkan adunan itu dari plastik dan ulilah semula dan biar jadi bulat. Simpan adunan dalam bekas tertutup atau tutup dengan plastik raping selama 40 minit(kalau boleh letak tempat yang terkena cahaya matahari). Biarkan naik 2 kali ganda dari saiz asal.
4.Keluarkan adunan dan ditumbuk-tumbuk adunan yang kembang tadi dan diuli biar jadi bulat semula dan bagikan kepada beberapa ketulan kecil dan bulatkan. adunan.dan biarkan selama 10 minit.
2. Kalau guna BM tekan On untuk bread dough dan bila sudah siap boleh ke aturan 4.
3. Kaedah tangan. Uli semua bahan tersebut hingga tak lekat ditangan(masa menguli tak sampai pun 5 minit). Selepas itu masukkan ke dalam plastik adunan tersebut dan digolek-golek atas permukaan meja contohnya sehingga lebih kurang 5 minit atau adunan nampak elastik. Keluarkan adunan itu dari plastik dan ulilah semula dan biar jadi bulat. Simpan adunan dalam bekas tertutup atau tutup dengan plastik raping selama 40 minit(kalau boleh letak tempat yang terkena cahaya matahari). Biarkan naik 2 kali ganda dari saiz asal.
4.Keluarkan adunan dan ditumbuk-tumbuk adunan yang kembang tadi dan diuli biar jadi bulat semula dan bagikan kepada beberapa ketulan kecil dan bulatkan. adunan.dan biarkan selama 10 minit.
5.
Masukkan inti kelapa manis pada setiap adunan tersebut dan susun dalam bekas
yang telah disapu margerin dan dialas kertas kek(biarkan sedikit berjarak).
Biarkan seketika selama 20 minit.
5.
Panaskan oven 180 - 200C dan sebelum dimasukkan kedalam oven sapukan permukaan
roti dengan lebihan telur tadi yang telah dicampur dengan sedikit susu
segar/susu cair dan ditabur dengan biji bijan. Bakar selama 20 minit atau
sehingga masak. Sapu permukaan atas roti dengan margerin dan biarkan sejuk
sebelum disimpan dalam bekas tertutup atau
memang sedap le guna resipi nie. tq ya..
ReplyDeleteterima kasih sebab sudi mencuba...
ReplyDelete